Тихомир Тошев, експерт по кредитиране пред FN: Ще има лек ръст на лихвите за ипотека в средата на 2019 г.

Едва през средата на 2019 г. може да се очаква леко повишение на лихвите по ипотечните кредити. То обаче няма да е съществено, а имотният пазар и търсенето на кредити ще останат стабилни. Това прогнозира пред Flashnews кредитният консултант Тихомир Тошев.

Каква ще е тенденцията за лихвите по ипотечните кредити догодина?

Моите очаквания са за лек ръст на лихвите по ипотеките. Причината- в САЩ вече се наблюдава покачване на лихвите, като тенденцията постепенно обхваща и Европа. В България се очаква това движение на лихвите да е съвсем малко от 0.2 до 0.4 процентни пункта. Причините се крият в силната конкурентна среда, ниските лихви по депозитите и растящия брой на депозити. Това леко покачване няма да спре или забави пазара на имотите.

В началото на 2018 г. очакванията на много анализатори бяха били за задържане на нивата на лихвите между 3.2% и 3.8%. В края на годината обаче се вижда, че те са паднали до 2.95-3.6%. Това са изключително добри лихвени нива. В момента ипотечните лихви са най-ниските, които са съществували досега в България.

В каква валута да се теглят ипотечни кредите, каква е вашата препоръка?

Масова българинът тегли в лева. През тази година 98% теглят в лева, а 2% в евро и през следващата година ще се запази тази тенденция.

Остава ли изискването за част от имота да се самофинансира?

Вече е задължително да има собствено финансиране при закупуване на жилище. БНБ задължи банките да изискват такова самофинансиране и да не отпускат над 80% финансиране за имотите. 15-20 % от стойността на жилището трябва да със собствени средства.

Средно каква сума се тегли за жилище?

Средният ипотечният кредит е 102 хиляди лева, това е заради ръста на цените на имотите.  При изплащане на кредита най-честата формула е вноската да не надвишава 30% от месечните доходи. Кредитният консултант допълни, че не е разумно да се изтегля такъв кредит, ако доходите ни са по-ниски от 1000 лв. При по-високи доходи процента на задлъжнялостта може и да е по-голям.

- реклама -