Тихомир Тошев, Асоциацията на кредитните консултанти пред FN: Хората да са спокойни за спестяванията си в лева

Народно събрание реши България да не участва в чакалнята на еврозоната при различен централен курс от 1,95583 лв. за 1 евро. Очаква се страната ни да престои в чакалнята на еврозоната няколко години, през което курсът ще бъде гарантиран.

Въпреки, приетата мярка много хора потърсиха кредитни консултанти, за да превалутират депозитите си.

Влизането в еврозоната не трябва да тревожи хората, те трябва да са спокойни за спестяванията си. Това заяви Тихомир Тошев, председател на Асоциацията на кредитните консултанти.

Има ли риск за спестяванията на хората, след като скоро ще влезем в чакалнята на еврозоната?

Няма никакъв риск. Хората трябва да са спокойни за спестяванията си. В момента се прави промяна в закона, която гарантира влизането ни в чакалнята и после в еврозоната. Фиксирането на курса на лева към еврото е правилна стъпка. Вярно е, че другите страни могат да поискат промяна на курса преди влизането ни, но ние пък имаме право да се откажем. Има твърда заявка и гаранция на правителството, НС, финансовия министър и говерньора на БНБ, че ще влезем в еврозоната с този курс. Има хора, които ще започнат да обръщат спестяванията си от лева в евро, но на този етап те нямат основание да се притеснения за спестяванията си. Още повече, че имаме поне две-три години до влизането в еврозоната.

Имате ли вече запитвания на хората какво да направят, да превалутират ли?

Питат хората. Те са докачливи, когато става дума за парите им. Има хора със спестявания под 5 хиляди лева и точно те се притесняват. Питат и се информират.

Какво ще се случи с кредитите? Може ли да очакваме като влезем в еврозоната лихвите да паднат, защото банковия сектор ще стане по-сигурен?

Като влезем в еврозоната ще имаме подкрепа на ЕЦБ и ще имаме достъп до по-евтин ресурс и това означава по-ниски лихви по кредитите.

От друга страна обаче лихвите по кредитите у нас стигнаха до много ниски нива. Хората не трябва да очакват драстичен спад на лихвите. По скоро ще се запазят на сегашните нива. Сега ипотечните кредити стигнаха 2.6-3%, лихвите по потребителските кредити са между 4.5 и 6 процента. На Балканите нашите лихви са най-ниски. По-ниски са от Сърбия, Гърция, Румъния, Македония. Доближават се доста до средноевропейските лихви.

Такава ще бъде ситуацията и в чакалнята на еврозоната, нали?

Дори и в чакалнята ще се запазят лихвите по кредитите или ще бъдат ниски.

 

 

 

 

- реклама -