Тихомир Стойчев: Изслушването на Гешев преследва политически цели

Изслушването на главния прокурор Иван Гешев в правната комисия на парламента преследва политически цели и да демонстрира, че Народното събрание работи. Това заяви бившият шеф на ЦСБОП Тихомир Стойчев в ефира на “Тази сутрин” по Би Ти Ви.

По думите му във всички държави се гледа на полицията като на инструмент за легитимирано насилие, което обаче се ползва с обществено одобрение.

Според Стойчев начинът, по който сега се действа, е закъснял, затова се целяло политически ефект. “Ако за нещо носи вина главният прокурор, кой е направил така, че съдебната власт е толкова отдалечена от другите и толкова независима?“, допълни той.

„Никой досега не постави въпроса за плана за охраната на тези протестни мероприятия. Той е подписан от една дузина началници и най-верятно заместник-началникът на охранителна полиция го е предложил. Извинявайте, но на площадите имаше хора от криминалния контингент, към които службите винаги са вземали отношения, а този път не взеха. Имаше хора, които крещяха в лицата на полицаите, заплашваха ги“, посочи още Стойчев.

Според него е трябвало да има „филтровъчни пунктове“, където да се задържат криминалните елементи.
„Господин Гешев трябва да си поеме отговорността. Започвайки проверката прокуратурата е трябвало да изиска тези видеозаписи на НСО, да ги ги съпостави с другите, гражданите също са снимали, да се поканят свидетели“, каза още той.

- реклама -