Тихомир Безлов пред FN: Съдебната ни система е конструирана така, че да няма наказание за богатите

Баневи арест Париж

Не може да има ревизия на прехода и осъдителни присъди за олигарси, освен ако не се радикализира съдебната система. Това коментира пред  Flashnews Тихомир Безлов, старши анализатор от Центъра за изследване на демокрацията. Повод да го потърсим е екстрадирането в България на Евгения и Николай Баневи, които са разследвани за приватизацията на „Полимери“, за укриване на данъци и финансови машинации.

Г-н Безлов, днес (6 декември, бел.р.) ще видим атрактивни кадри от пристигането на семейство Баневи в България. Ще изместят ли тези кадри въпроса – защо сега? Сега ли дойде моментът отгледаните от прехода олигарси да бъдат подгонени и осъдени?

Не знам дали е дошъл моментът. Това е голяма тема и трудно може да се опише накратко. За средния човек и общественото мнение има силно усещане за несправедливост при преразпределението на собствеността и забогатяването на тази група, която наричаме олигарси, мутри и т.н.

Ще видим ли наистина война на държавата срещу олигарсите или и срещу Баневи ще станем свидетели на поредното проточило се дело? Какво очаквате да видим в съдебната зала?

Процесът на преразпределяне върви вече 20 години. Едно от нещата, които се случи с новите елити, е че те успяха да постигнат контрол върху съдебната система. Виждате, че практически няма присъди срещу тези хора. Това се случва абсолютно ефективно. И един от подходите да се избегнат присъди е през тези мрежи на адвокати и съдебни зависимости.

Между другото, България е пример за страна, в която нямаше осъдени от старите елити, въпреки че още в началото на 90-те имаше очаквания за наказания. Същото се случи и с т.нар. нови елити. Периодично през годините е имало вълни от политически обещания за осъдени и възмездие, но не се е случвало и затова една от темите на новата вълна протести е именно срещу тези елити. Те се свързват преди всичко с политическите елити, но реално големият проблем е, че съдебната система така е конструирана, че избягва да осъжда. Колкото и да иска поредната политическа вълна да осъди тези хора, тя не може да го направи. Защото има един съдебен стълб, който така е конструиран от началото на прехода, че да не осъжда. А този стълб е част от демократичната структура на всяка държава, по идея той трябва да е независим от изпълнителната и законодателната власт. Но той е толкова независим, че се е превърнал в една система, която избягва наказание за богатите.

Ще излязат ли на повърхността старите схеми на криминалната икономика и ще се отговори ли на въпроса кой ги позволи? Ще има ли ревизия на прехода?

Според мен това няма как да се случи, освен ако не се радикализира съдебната система, а това не виждам как може да стане.

Има подозрение около акциите, че някой на някого не си е платил. Логична ли е тази връзка?

Именно в резултат на това, че няма присъди, излиза на повърхността и темата, че усилията на службите са свързани с някакви интереси, лобита, отмъщения и преразпределение на пазари.

Специализираната прокуратура и службите показват ли нов стил на работа?

За да има ефективност, цялостната система трябва да работи, т.е. процесът да бъде завършен. Затова за ефективност не може да се говори.

Какъв знак е появата на премиера и вътрешния министър в залата на ГДБОП вчера, където бяха показани заловените оръжия?

Има го политическият момент на демонстрация на успех, което си е част от играта, но вчерашното залавяне на оръжие наистина е уникално. Част от проблема е как е било допуснато това. Въпросът е, първо, дали е изнесено и какво е било изнесено от „Арсенал“. И, второ, какво са правили местните служби? Това е втори подобен случай, но много по-голям. Докато при предишния ставаше дума за 50 т.нар. узита, сега са доста повече. Практически има и гранатомети, защото спусъкът е основна част на гранатомета. Тези преправени автомати, които показаха, всъщност бяха като леки картечници.

Случаят, освен че показва добра работа на службите, задава и въпроса как се случва това? Какъв е контролът вътре в завода, дали настина става дума за такова огромно количество изнесени части, или пък частите са внесени отвън и тук са преработвани от тези бивши работници на „Арсенал“?

Вчера беше казано много малко. Знаейки, че автоматично оръжие в България вече се използва много рядко (това не са годините, когато и наркозависимите се стреляха по улиците с калашници), и ако оръжието не е за тук, по-скоро е интересен поръчителят.