Тихановска
сн. БГНЕС

Тихановска настоя от Брюксел за бързи санкции срещу режима в Беларус

Опозиционният беларуски лидер Светлана Тахановска призова ЕС да наложи санкции на чиновниците, които обвинява във фалшифициране на президентските избори в страната, спечелени от Лукашенко.

Тихановска е в Брюксел по покана на председателя на Европейския парламент Давид Сасоли. След среща с него тя призова европейските политици „да бъдат по-смели“ по отношение на Минск.

Протестите в Беларус продължават от 10 август насам, но все още се чака решение на ЕС и потвърждаването на списък с около 40 лица, на които да бъдат наложени санкции.

сн. БГНЕС

Лидерите в ЕС имат основание да не настояват за бързи санкции, но аз ги призовавам да бъдат по-смели. Страната ми е в дълбока политическа криза. Всеки ден хората се борят на улицата за ново бъдеще на Беларус след измамата на изборите. Виждаме, че Лукашенко не иска диалог с нас и всяка помощ от европейските страни или която и да било друга съседна страна е много важна“, каза опозиционерката, която се включи и в протест, организиран в Брюксел срещу победата на Лукашенко.

ЕС обяви в края на август, че ще замрази активи и ще забрани пътуванията до държавите-членки на белоруските служители. За налагането на санкциите обаче изисква единодушно решение на всичките 27 страни от съюза.

сн. БГНЕС

„Санкциите са важни в нашата борба, защото те са част от натиска, който може да принуди така наречените власти да започнат диалог с нас от опозицията. Молим международната общност да не признава легитимността на Лукашенко, той не е легитимен в очите на беларуския народ. Страната ни е важна, всеки човек у нас е важен, само с тази подкрепа можем да се борим за демократична Беларус“, изтъкна Светлана Тихановска.

Опозиционната лидерка ще се срещне и с външните министри на ЕС, които днес имат Съвет за външните работи в Брюксел, но досега не са постигнали съгласие относно санкциите срещу режима в Беларус, въпреки 44-дневните протести по улиците на Минск.

- реклама -