Тифани- жената, която остарява по-бързо от другите хора

Жена остарява осем пъти по-бързо от нормалното заради синдрома „Хътчинсън-Гилфорд“, наричан често „прогерия“, който стана по-известен след филма „Странният случай с Бенджамин Бътън“.

Американката Тифани Уидекайнд е една от 50-те милиона души в света, които са засегнати от синдрома.

Диагнозата й е поставена, след като е навършила 20 години. Обикновено състоянието се диагностицира през първите две години от живота на човек и повечето засегнати не живеят повече от 12 години, отбелязва „Дейли мейл“.

Децата с прогерия обикновено изглеждат нормални при раждането, но през първата година започват да се появяват признаци и симптоми – като бавен растеж и загуба на коса.

Смята се, че Тифани е най-възрастният човек, живеещ със синдрома. Лекарите определят случая й като изключително рядък. Брат й също страдал от заболяването. Той е починал преди 7 години, когато бил на 39. Предполага се, че майка им – Линда, им е предала ген, който носи. Линда днес е на 70 и не е била засегната от синдрома.

Кариесите на зъбите, слабият растежа, загубата на телесни мазнини и коса, стареещата кожа, сковаността на ставите, разместването на бедрата и проблемите със сърцето, са сред проблемите на страдащите от синдрома.

Тифани днес има проблеми със зъбите и сърцето, оплешивява. Тя е 133 см и тежи 26 кг. Опитва се да живее нормално. Обожава йогата, с която поддържа имунната си система и гъвкавостта си. Казва, че е щастлива, защото е намерила начина, по който да се грижи за себе си. Обича да танцува, да пътува и да излиза с приятели. Има компания за почистване и бизнес за производство на свещи.

„Не позволявам на болестта да определя каква съм. Имам просто заболяване, което ме прави специална“, казва американката от Охайо.

„Смъртта на брат ми отвори очите ми за това как мога да изживея остатъка от живота си“, допълва още тя.

„Гордея се с нея. Живее пълноценно и си поставя нови цели“, казва майка й Линда.

„Знаех, че съм различна, но не ме интересуваше, просто исках да бъда себе си“, казва Тифани.

„Не си давахме сметка какво се случва, докато брат ми не започна да има реални усложнения и започнахме да търсим в дълбочина какъв е проблемът. Аз нямах особени проблеми, единствено зъбите ми започнаха да падат“, разказва жената.

„Хората си мислят, че могат да се възползват от мен, но не го позволявам. Устойчивостта е моята сила“, казва Тифани.

„Нека семейството и приятели ви поддържат смеха ви. Пазете сърцето и умът си отворени. Опитвайте се да намерите нещо добро всеки ден, за да противодейтсвате на всичко, което се е случило погрешно“, съветва тя хората, страдащи от заболявания.

- реклама -