Тиери Бретон, еврокомисар, Франция

Тиери Бретон: България може да се превърне в източник на нов вариант на COVID-19 заради ниската ваксинация

Поради ниския процент на ваксинация срещу Covid-19 в България страната може да се превърне в източник на нов вариант на вируса, предупреди еврокомисарят Тиери Бретон. Той отговаря за ваксинацията в Европейския съюз.

У нас 26% от пълнолетното население е напълно ваксинирано, докато в Европа средният процент на ваксинирани граждани е 76%, посочи еврокомисарят. Той припомни, че тежките случаи на протичане на заболяването са именно при неваксинираните хора.

Ваксинирането на населението срещу Covid-19 е работеща мярка за ограничаването на разпространението на вируса, заяви еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон, който е на визита у нас. Той предупреди, че се задава нова вълна.

„Не бих искал да говорим за потенциален „български вариант“, но ако не направим нещо, може да станем свидетели на такъв през зимата. Тъй като твърде много хора не са ваксинирани, може се образува нов вариант на вируса и той да се окаже много по-устойчив. Това би било много лоша новина и за българите, и за всички нас на планетата“, заяви Бретон, според когото навсякъде по света има антиваксъри и хора, които има въпроси за ваксината.

Самият еврокомисар се е ваксинирал срещу Covid-19, когато се е убедил, че е безопасно и няма странични ефекти:

„Навсякъде възникнаха въпроси. Лекарите и експертите са едни и същи навсякъде и те успяха да убедят хората, че ваксините работят. Ние наистина не разбираме защо се случва така в България, която се е превърнала в петно на картата на Европа. Вашата страна обаче не е изолиран остров“, каза Бретон.

Източник: БНР

- реклама -