The Guardian дава 10 съвета за перфектна разходка в Пловдив

Британската медия The Guardian дава 10 съвета за перфектна разходка в Пловдив. Като европейска столица на културата през 2019 г. този древен град отразява своите римски, персийски и османски влияния, пишат от изданието.

В статията се обръща внимание на колоритния квартал Капана, гледките, които хълмовете откриват към града, възможността да се закупят ръчно изработени предмети. На читателите се препоръчва и непременно да опитат баница, тракийско вино и да посетят един от всичките ресторанти с невероятна гледка.

Какво да закусим?

Баница е българска основна закуска. Тестени листове, пълни с бяло сирене. Най-доброто място, където да опитате тази закуска, се намира в края на кварталите Капана и Старият град.

Нощ в операта

Античният театър в Пловдив е най-известната културна забележителност. Римски амфитеатър драматично „кацнал“ на хълм над града. Посетителите могат да се насладят на изпълнения на Пловдивската опера и нейните международни гости, докато седят на древни мраморни седалки, гледащи над центъра на града, с планините Родопи в далечината – спиращ дъха спектакъл.

Творчески квартал

Капана е най-творческият квартал на Пловдив, пешеходна зона, пълна с магазини, ресторанти и галерии. През 90-те години е зона за паркиране, пълна с разрушени къщи. Трансформацията му започва през 2014 г., когато 10 творчески предприятия се местят в района, финансиран от Фондация за европейска столица на културата.

Изкуство и баня

Често културните преживявания в Пловдив са интересно съчетание от съвременно изкуство и вековни архитектурни и културни паметници. Античната баня се управлява от независима художествена асоциация повече от 20 години.

Интериорът на турската баня от 16-ти век все още е непокътнат, така че произведения на изкуството са поставени в автентична атмосфера с оригинални каменни стени и зашеметяващ централен купол.

В момента пространството се управлява от Градската галерия и е основното място за провеждане на изложби за съвременно изкуство. Особено приятно е през летните месеци и началото на септември, когато в пловдивските горещини остава хладно.

Къщи от епохата на Османското владичество

Старият град в Пловдив е известен със своите като излезли от картичка криволичещи калдъръмени улици и красиви запазени къщи от османската епоха. Една от най-пищните е къща Хиндлиян, чийто арменски собственик – търговец, монтира фонтан с розова вода в хайета или основното жилищно пространство.

Друг фаворит е къщата-музей „Клианти“, която има красиво боядисани тавани и малки стаи с малки врати, използвани някога за съхранение на търговските стоки.

Тракийското вино

Прашната равнина, в която е построен Пловдив, има перфектен климат за отглеждане на грозде, особено червени сортове, като богатия, тъмен мавруд (очевидно, той се отглежда тук още от тракийско време). В България се организират специални винени турове. Ако нямате време, може да опитате вкуса на местното вино и в баровете в града.

Горещи стари ястия

Храната е една от силните страни на Пловдив, а ново поколение ресторантьори използват местни съставки и стари рецепти, за да превърнат модерните ястия в традиционно български. Местните използват зеленчуци, произведени от тях. Предлагат рецепти на техните баби. Ястията са прости, но изключително вкусни.

Ресторанти с гледка

На ръба на стария град и с изглед към квартал Капана, ресторантите предлагат сенчести тераси и една от най-добрите гледки в града. Това е най-романтичното място за хапване в Пловдив.

Местни занаяти

Улица „Магура“ в Капана е пълна с магазини, помещаващи местни занаятчии. Има места за закупуване на ръчно изработени колани с богато украсени катарами и езически кукерски маски, носени от българите, за да изплашат злите духове по време на средновековни празненства. В Стария град, на Улицата на занаятите, е другото място, на което можете да си купите местни стоки и да видите занаятчии, работещи в ателиетата си.

Изкачете се по градските хълмове

Пловдив е построен на седем хълма. В момента има само шест.  Най-популярният за туристите е Небет тепе, един от трите хълма на Стария град. Най-ранните археологически останки датират от 4 000 г. пр. Н. Е. (твърди се, че Пловдив е най-старият град в Европа). Но хълмът Бунарджика, известен и като хълма Альоша заради паметника на съветския войник, е по-специален. Гледката от върха е превъзходна и често там се организират партита на открито.

Пловдив се намира на 2 часа и половина от столицата София. Пролетта и есента са прекрасни в Пловдив. През юли и август в града е горещо, но фестивалите го държат жив. Тази година има пълна програма от културни събития по случай Европейската столица на културата. Зимите в Пловдив са студени, а снегът не е рядкост.

- реклама -