„Тези, които нарушиха мълчанието“ за сексуалното насилие станаха Човек на годината на „Тайм“

Хората, нарушили мълчанието за обхвата на сексуалното насилие в различни сфери на обществения живот и индустрията, са тазгодишните носители на титлата Човек на годината на списание „Тайм“.

„Тези, които нарушиха мълчанието“, както ги нарича изданието, са както жените, проговорили срещу сексуалните посегателства на холивудския режисьор Харви Уайнстайн, така и всички участници в кампанията #АзСъщо (#MeToo), които споделиха в социалните мрежи опита си със сексуално насилие.

Другите кандидати

Сред другите кандидати за титлата на „Тайм“ беше и миналогодишният й носител американският президент Доналд Тръмп, отличен заради шока който предизвика с победата си в президентските избори. Сега списанието го номинира заради бурното му и противоречиво управление като президент.

Освен него изданието кандидатира и севернокорейския лидер Ким Чен Ун, на когото Тръмп измисли прякора „Малкият човек ракета“ и който през изминалата година увеличи до неузнаваемост страховете за ядрена конфронтация и се превърна в една от водещите фигури в световния информационен поток.

В списъка на „Тайм“ влиза и Робърт Мълър – специалният прокурор, който разследва евентуалните връзки между Русия и предизборната кампания на Тръмп. За отрицателно време действията му завършиха с предявяването на обвинения на четирима човека, свързани с държавния глава.

Сред останалите кандидати, свързани с политиката са още наследникът на престола в Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман, разтърсил Близкия Изток с обещанията си за „по-умерен ислям“ и с мащабната си антикорупциона акция по високите етажи, както и китайският президент Си Дзинпин.

Двама от номинираните тази година са и всъщност групи, а не индивидуални личности.

Освен движението #MeToo, това е и групата на т.нар. „Дриймърс“ (в превод „Мечтатели“ – бел.авт) или по-точно младежите от програмата за защита от депортиране на незаконни имигранти, влезли в САЩ преди пълнолетие (DACA). Както припомня БГНЕС тя бе въведена през 2012 г. от предходния държавен глава на САЩ Барак Обама, позволявайки на около 800 000 нелегални имигранти да пребивават в страната, за да могат да учат или работят, ако са дошли в САЩ преди 16-годишна възраст. През септември тази година обаче, Доналд Тръмп обяви, че преустановява съществуването й, тъй като тя „жертва стотици хиляди американци, отнемайки им работните места“.

От културните и спортни среди заслужена номинация получава пък бившият куотърбек от “Сан Франциско Фортинайнърс” Колин Каперник, който миналата година бойкотира националния химн по време на предсезонен мач по американски футбол. Тогава той падна на коляно в знак на протест срещу расизма и проявата на несправедливост спрямо цветнокожите в САЩ. През 2017 година конфликтът стигна своя връх, след като президентът написа неколкократно в „Туитър“, че настоява всеки един играч от „Националната футболна лига“ да бъде уволняван или отстраняван, ако откаже да се изправи по време на националния химн. В резултат много играчи и дори цели отбори започнаха протестни демонстрации срещу американския президент. Те коленичеха, кръстосваха ръце или дори оставаха в съблекалните, докато на терена звучеше химна на страната им.

Сред номинираните влиза и Пати Дженкинс – жената режисьор, чиято работа по „Жената Чудо“ се превърна във важна крачка напред към репрезентацията на жените в киното и медиите.

- реклама -