Тежки сблъсъци с полицията в Украйна заради евакуирани граждани от Ухан- СНИМКИ

Колона автобуси с хора, евакуирани от огнището на новия коронавирус – Ухан, пристигна в санаториум в украинското село Нови Санжари, предава ТАССРуската агенция  се позовава на кадри от мястото на събитието на „Общественное ТВ“.

На кадрите се виждало как автобуси с пътници в медицински маски се приближава към сградата на оздравителния комплекс. Преди това полицията насила изгони местните, които са се опитвали да блокират входа.

Полицията беше принудена да се подреди в плътни линии, като не позволяваше на протестиращите да влязат на пътното платно. Няколко души, които се опитаха да устоят, бяха задържани.

Протестиращите хвърляха камъни по автобусите с евакуираните и подреждаха пожарни барикади, преди да влязат на територията на санаториума. Съобщава се, че един от автобусите е със счупено стъкло.

На 20 февруари от Ухан, където е регистрирано огнището на новия коронавирус, 73 души са евакуирани в Харков. Сред тях 45 украинци и 28 чужденци, двама от които напуснаха самолета в Алма-Ата. След преминаване на необходимите процедури те бяха поставени под карантина в медицинския център на Националната гвардия на Украйна, разположен в село Нови Санжари, област Полтава.

Според председателя на Харковската областна държавна администрация Олексий Кучер, лекарите са извършили външен преглед и са измерили температурата на евакуираните хора, след което са отишли в района на Полтава за карантина в автобуси на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна. Въпреки това, вместо планираните два часа и половина, това отне шест.

Автобусите се задържаха на пътя, тъй като ситуацията в самото село Нови Санжари продължаваше да ескалира – местните жители категорично заявиха, че по всякакъв начин ще предотвратят появата на неканени гости в селото си.

- реклама -