Обстановката, порои, бедствено положение, вода, ток, села,
кадър: bTV

ТЕЖКА ОБСТАНОВКА: Цяла махала е блокирана заради скъсан мост, 8 села в Гърмен са без вода

Усложнена остава обстановката след поройните дъждове в Югозападна България. В сила остава обявеното бедствено положение в отделни общини в областите Благоевград, Смолян и Пловдив. Бедствено положение е обявено и в община Гърмен, където обстановката е особено затруднена.

Нивото на река Канина, която вчера е заляла няколко хотела е критично високо.

„Вчера след заседание на кризисния щаб в община Гърмен взехме решение да обявим бедствено положение. Основната причина е скъсаният главен водопровод от река Тувча, който захранва осем населени места от община Гърмен. В момента те са без вода и това е изключително притеснително, защото може да се наложи отново да затваряме детски градини и училища“, обясни кметът на община Гърмен, цитиран от БНТ.

Кметът призова държавата за помощ, защото община Гърмен няма необходимите ресурси и техника, а водопроводът минава през няколко общини.

Има съборени мостове, паднали подпорни стени, прекъснат път и наводнени къщи на територията на общината.

Почти всички хотели в Огняново са пострадали заради покачването на нивото на р. Канина.

„Райски курорт, адско място. Това продължаваше цяла нощ. Единственото, което можех да направя, беше да работя и почистя калта. Едно от първите лица, които срещнах, беше кметът. Той и доброволци помагаха, но за съжаление хотелът е извън строй. Хората си тръгнаха, имаше и плуващи коли“, обясни Никола Панчев, собственикът на най-пострадалия хотел.

Ако водопроводът не бъде оправен, всички хотели в Огняново ще останат затворени.

В Смолянско обявиха частично бедствено положение заради пороите. В с. Елховец пропадна мост заради придошлата река, отцепвайки цяла махала на селото, където живеят около 10 души. Достъпът до тях е абсолютно невъзможен.

Кметът на селото Добромир Шевелиев обясни пред bTV, че към момента хората имат храна и лекарства, но има възрастни хора, до които при нужда не може да достигне линейка.

„Тази година асфалтирахме тази улица, ще търсим помощ от държавата. Ще изградим временен пешеходен мост – имаме вече изградена организация“, каза кметът на Рудозем Румен Пехливанов.

Общо в 10 села в района има пропаднали пътища заради поройните дъждове.

В цялата област вали сняг със средна и висока интензивност. Пътните настилки са
заснежени и частично заледени.

В Смолянска област все още има селища без достъп до тях, три са без ток.

Зам. областният управител Андрей Кадишев обобщи пред БНР:

„В Могилица вчера се е активизирало едно свлачище…Иначе обстановката е нормална. Продължават действия по отстраняване на проблемите. Продължаваме с огледите, за да отнесем съответните случаи към властите за оказване на съдействие“.

Заради огромните щети нанеси по пътната инфраструктура са въведени ограничения за движението по републиканската пътна мрежа.

Частично бедствено положение е обявено и в община Ардино, където заради проливните дъждове и ураганния вятър на много места има активизирали се свлачища, отнесен е мост над река Арда край село Китница, прекъснати са пътищата за 6 населени места. От повишеното ниво на реката са нанесени значителни щети на инфраструктурата в района на туристическата атракция „Дяволски мост“.

От полунощ е в сила извънредно положение на територията на Община Петрич. Заповедта на кмета Димитър Бръчков идва след обстоен анализ на значителните материални щети, които придошли дерета и свлечена земна маса нанесоха върху общинската пътна инфраструктура и имоти на граждани- сгради, оранжерии, земеделски площи.

Частично бедствено положение обявиха и в пловдивската община Садово. Река Чая скъса дига на няколко места край село Катуница. Под вода останаха стотици декара земеделска земя. Част от тях продължават да плуват и тази сутрин под вода. Реката вече се е върнала в коритото. Дигата е скъсана на 3-4 места. Тежката техника е готова да започне укрепването й, но кога ще има основен ремонт не е ясно. За пореден път продукцията на стопаните остава под вода.

Кметът на община Садово Димитър Здравков заяви пред bTV заяви, че дигата на реката се нуждае от основен ремонт.

„Трябва да се подмени цялостно и да се вдигне височината“, каза той.

В Симитли дъждът е нанесъл сериозни материални щети по редица пътища в общината, има и наводнени къщи. Поради обилните валежи и придошлите води е прекъснат довеждащият водопровод на село Черниче, а очакванията са водоподаването да бъде възстановено най-рано на 14 декември.

- реклама -