Тежък дебат и скандал в парламента за оставката на Валери Симеонов – Снимки, Видео

Марияна Николова парламент гласуване оставка Валери Симеонов
Народното събрание гласува оставката на Валери Симеонов и назначаване на Марияна Николова за вицепремиер.

Представянето на Марияна Николова беше направено от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

 

ПГ на „БСП за България“ настоя министър-председателят Бойко Борисов да присъства в пленарна зала по време на обсъжданията и гласуването на оставката на вицепремиера по икономическата и демографската политика Валери Симеонов.

Предложението за това мотивира народният представител Валери Жаблянов. „Мотивите за освобождаването на Валери Симеонов трябва да станат ясни от устата на министър-председателя, защото ние не разбрахме по какъв повод той си тръгва“, заяви той от парламентарната трибуна.

От БСП не смятат за нормално заместник министър-председател да представя мотивите за персонални промени в Министерски съвет.

Оставката на Валери Симеонов стигна до НС, Симеонов си отива официално след една дълга и срамна за политическата система игра с обществото.

Това заяви Драгомир Стойнев от БСП.

От властта трябва да си тръгне цялото правителство. Личността на Симеонов, усилията му да остане вкопчен в стола си, увъртанията на премиера затова какво може и какво не може да иска от патерицата на властта са срамна, но ярка картина на това управление, добави Стойнев. Поредната оставка на член от кабинета не е излизане от кризата, а задълбочаване на кризата.

Симеонов си отива, но и остава, на негово място идва поредният заместител. Третото правителство на Борисов не е в състояние да управлява, това е опасно за държавата. За обществото Симеонов отдавна е извън управлението. От властта го изхвърлиха още преди седмица майките в черно, които още са на улицата, каза още Стойнев.

Данаил Кирилов от ГЕРБ поиска поименна проверка.

А след това в пленарната зала избухна поредния скандал. Този път причина за това стана, че председателстващият Народното събрание в момента Емил Христов не даде думата на Корнелия Нинова.

„Ако си представяте, че заради тези процедурни хватки, които разигравате, няма да ми дадете думата да говоря, си мислете за г-н Главчев“, заяви Нинова, намеквайки за оставката на предходния председател на парламента Димитър Главчев.

„Аз имах намерение да ви дам думата, дадох си сметка, че не съм ви забелязал. Не се страхувам от това, което се е случило със стоящите преди мен. Аз мога да понеса отговорността във всеки един момент“, бе отговорът на Христов.

Думата взе и Димитър Главчев, който заяви, че той сам си е подал оставката и намекна, че БСП вече няма как да иска такава, защото разполага само със 79 народни представители.

След 15 минутна почивка Корнелия Нинова все пак получи думата.

Получихте още едно доказателство за вашата правота, когато искате оставката на цялото правителство и смяната на този модел за управление. Получихте доказателството в българския парламент, заяви лидерът на БСП.

За пореден път премиерът унижи Народното събрание. 10 г. в управлението налага този стил – няма държавност, няма институции, един човек решава еднолично въпросите.

Тази оставка е поредната, но тя няма да реши нищо, защото не отстранява причините за състоянието, в което се намира държавата след 10 г. управление на Бойко Борисов. Коалицията ГЕРБ-ОП е обречена от самото начало, подчерта Нинова.

Твърдите, че въпреки скандалите правителството изпълнява програмата си. Вие не си изпълнявате програмата, обърна се Нинова към управляващите. Пише, че няма да вдигате данъците – не само вдигате старите, но и въвеждате нови, добави Нинова.

Хората протестират за доходи, срещу неравенството, срещу корупцията и искат смяна на модела и на системата дори. Как да променим моделът и кой модел? Поне от 2 г. ви говорим как виждаме промяната в модела – моделът на политици и олигарси, които се сговарят помежду си и работят за собствените си интереси и срещу интересите на народа, подчерта лидерът на БСП.

„За какво олигархия говорите в това управление? Николай Банев не е ли ваш комсомолец? Ветко Арабаджиев не е ли ваш? Мъжът ви къде работи?“. Това попита в отговор Вежди Рашидов и добави: „Не ви прави чест да се изказвате.“

„Аз бях приятел на Илия Павлов и покрай ушите ми стигнаха много интересни неща от Луканов. Молете се да не напиша книга, молете се да не живея дълго, че книга ще напиша. Олигархията се създаде по времето на Беров, темата работи против вас и аз ви помагам – спрете се“, заяви Вежди Рашидов в отговор на Крум Зарков.

Управлението бе порочно заченото, заяви народният представител от ДПС Рамадан Аталай.

В изказването си той заяви, че оставката на Симеонов е била задължителна, а не просто необходима и разкритикува участието на патриотите във властта. Според него те са „крайни националисти, които нямат визия за развитие, а само популистични призиви“.

„Парламентът е мястото, където трябва да се кажат онези неща, които интересуват обществото. Не трябва да забравяме за какво сме се събрали днес“, разкритикува Аталай множеството лирически отклонения, които депутатите правиха по време на своите изказвания. Той се обърна към управляващите с настояване да отговорят дали са доволни от своето близо двугодишно управление, както и от множеството скандали, които съпътстват „малката“ коалиция. „Оставате ли под натиска на националистите? До кога ще продължите да угаждате на техните лични интереси“, попита още той от трибуната.

Рамадан Аталай се обърна лично и към вицепремиера Красимир Каракачанов, който присъства на дебатите в зала: „Вие, със синята каска, докато се опитвате да примирите онези, които търсят личното, премиерът се чуди как да обедини Балканите“.