ТЕЦ “Марица Изток“ 2 дължи на БЕХ близо 1 млрд. лв.

От 3 години държавата закупува емисии, за да може да работи държавната ТЕЦ “Марица Изток“ 2. Към момента дългът на централата към Българския енергиен холдинг е близо един милиард лева.

Централата може да бъде изправена пред заплахата от декапитализация.

Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия.

За да не допусне тази крайна стъпка държавата е започнала анализ за финансово стабилизиране на централата. Една от мерките е да се увеличи капиталът. Миналата седмица е проведена среща в ЕК, с представители на главна дирекция „Конкуренция“, за да се преговаря, за да не се третира като нерегламентирана държавна помощ.

„Имаме подкрепа от Брюксел, че това е правилната посока. Ако изпадне в затруднено положение, не може централата да кандидатства по нито един от механизмите за финансиране“, обясни Петкова. Тя поиска политическа подкрепа от всички партии, за да продължат преговорите за спасяване на държавната централа.

Междувременно стана ясно, че НЕК губи 90 млн. лв. заради намалените мощности на „Марица Изток“ 1 и 3.

Частните американски централи „Марица Изток“ 1 и 3 работят на половин мощност. За сметка на това на енергийната борса се търгува енергия от ВЕЦ-вете. Това съобщи председателят на парламентарната комисия по енергетиката Делян Добрев.

За миналата година американските централи са произвели 660 000 мегават часа по-малко енергия спрямо 2017 година. Въпреки че, не работят държавата плаща на централите. Същевременно НЕК губи от това 90 млн. лева, обясни Добрев.

Изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев уточни, че заради очаквана приливна вълна, ВЕЦ-овете от каскадата „Горна Арда“ работят на 24-часов режим. Това била една от причините американските централи да не работят на максимална мощност.

- реклама -