Тесла зарядна станция Пловдив

Тесла стъпи в България – прави зарядна станция в Пловдив

Американската технологична компания „Тесла“ (Tesla) ще изгради зарядна станция в Пловдив.

Съоръжението е част от нейна верига, свързваща Загреб с Одрин, съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката.
Станцията ще се намира на бул. „България“ в града.

За да бъде развита инвестицията на „Тесла“ и да бъде разширено присъствието на технологичния гигант в България би спомогнало планирането и въвеждането на законодателни мерки за стимулиране продажбите на електромобили.
Нужно е също и екологично законодателство за по-високо данъчно облагане на транспортните средства, задвижвани от въглеводородни горива, които замърсяват околната среда. Това препоръчва служебният министър на икономиката Теодор Седларски.
Той е създал работна група, която да привлече американската компания за по-тясно сътрудничество с България.

Компания Tesla е създадена през 2003 година и е специализирана в производството на електромобили. Първоначално тя се казваше Tesla Motors, но от началото на тази година остана само Teslа. Носи името на американския изобретател от сръбски произход Никола Тесла, роден на територия на днешна Хърватия. Той е физик и електромашинен инженер, известен с постиженията с областта на променливия ток и електроснабдяването.

Централата на компанията се намира в американския град Пало Алто, щата Калифорния. Освен електромобили компанията вече произвежда слънчеви батерии и други енергогенериращи и енергоспестяващи устройства.

- реклама -