Тесла с газа: Скок с 30 до 50% в цената прогнозира експерт

Тесла с газа прогнозира експерт в сектора. Според Еленко Божков скокът в цената на синьото гориво може да е от 30 до 50%.

До този момент имаме заявена готовност за помощ единствено и само от Гърция в лицето на нейния премиер. Ние нямаме енергийна дипломация, нямаме подготвен министър. Имаме екип в “Булгаргаз” и изобщо в енергетиката, на който основната задача, е

да се облагодетелства за сметка на кризата,

което се вижда. Това каза енергийният експерт Еленко Божков в ефира на БНТ.

По негови сметки използването на втечнен газ и останалите натрупвания, свързани с осигуряването на алтернативни доставки, ще повишат цената на синьото гориво.

„По официални данни са осигурени от Азербайджан 1 милиарда куб.м. от нужните ни над 3 млрд. нормални куб. м. тази година. За да се достави остатъкът по същия начин, ще са необходими 25 танкера за около 900 дни. Вместо 1 млрд. и 790 хил. долара ние ще дадем 2 млрд. и 420 млн. долара, което прави загубата от 630 млн. долара“, изчисли Божков.

Преди седмица руският енергиен гигант „Газпром“ спря газа за нас и за Полша. Причината е, че страната ни отказа да плаща в рубли.

През март руският президент Владимир Путин каза, че най-големият производител на природен газ в света ще изисква от „недружелюбните“ страни да плащат за гориво в рубли, като откриват сметки в „Газпромбанк“ и извършват плащания в евро или долари, които да бъдат конвертирани в рубли.

Полша и България ще бъдат първите страни, на които Русия спира газа, откакто Москва започна това, което нарича военна операция в Украйна на 24 февруари. В сряда цената на газа в Европа се увеличи с над 20%.

Няколко държави заявиха, че няма да се съобразят с исканията на Москва. Русия и голяма част от нейните компании са под санкции заради инвазията.

Нов рекорден скок на цената на газа

- реклама -