Tesla „Тесла мотърс”

Tesla губи по няколко хиляди долара на минута

Американската компания Tesla на Илон Мъск губи по около 6500 долара на минута, изчисли „Блумбърг“.

Ако компанията в близко бъдеще не привлече допълнително финансиране, то в края на 2018 г. тя няма да има налични средства.

Вече пет тримесечия поред Tesla е на червено. В края на 2017 г. компанията разполагаше с 3,4 милиарда долара налични средства, при това дългът й беше почти три пъти по-голям – 9,4 милиарда долара.

През ноември миналата година Tesla Motor отчете най-голямата в историята си загуба, която достигна 671 милиона долара срещу 22 милиона долара печалба година по-рано. Тези загуби бяха обяснени с разходите за развитието на първия модел за масовия пазар Model 3 и покриването на търсенето на Model S и Model X.

През януари Tesla представи нова система за възнаграждение на Илон Мъск, която е за следващите 10 години. Според нея той няма да получава гарантирани пари за своята работа. Илон Мъск ще може да разчита на плащания само, ако финансовите показатели на компанията отговорят на планираните.

За да получи първия си транш, той трябва да увеличи капитализацията на Tesla до 100 милиарда долара от днешните 49,7 милиарда.

Илон Мъск-Tesla Motors
Илон Мъск-Tesla Motors
В класацията на най-богатите хора на света на „Форбс“, излязла през март, постави Мъск на 54 място със състояние от 19,9 милиарда долара. По данни на Bloomberg Billionaires Index състоянието му е 19,5 милиарда, което го поставя на 48 място.
- реклама -