Тесла: ЧСИ си сложи импулсен телефон (+ Как ни дерат за дългове)

Частен съдебен изпълнител (ЧСИ) си е сложил импулсен телефон и таксува всички граждани и адвокати, които искат да направят справка по делата, с 60 ст. на минута, съобщи „Лекс“.

„ЧСИ Велислав Петров, чийто район на действие е в Ловеч, е заменил стационарния си телефонен номер за връзка с офиса си с импулсен такъв – 0900 63 055, който таксува разговорите на цена 0,60 лв. на минута. Така всички граждани, които желаят да направят справка или по каквато и да е друга причина желаят да е свържат със съдебния изпълнител във връзка с извършваната от него дейност, следва

да позвънят на този импулсен телефонен номер

и не разполагат с друга възможност за контакт с ЧСИ Петров“, алармира Обединението на свободните адвокати (ОСА) в сигнал до председателя на Камарата на ЧСИ Иван Хаджииванов, министъра на правосъдието Надежда Йорданова и омбудсмана проф. Диана Ковачева.

От адвокатското сдружение заявяват, че това поведение и ограничение на комуникацията с ЧСИ Петров е недобросъвестно и в ущърб на гражданите. И подчертават, че импулсният телефон е сложен на фона на усложнената епидемична обстановка, при която комуникацията по телефон е единственият удобен и безопасен начин за гражданите (взискатели, длъжници или други лица – наддавачи по публични продани) за получаване на справка или друга нужна информация.

„С оглед обществената значимост на дейността, която частните съдебни изпълнители извършват, считаме, че нито Министерството на правосъдието, нито Камарата на частните съдебни изпълнители следва да допуска такова облагодетелстване за сметка на бюджета на гражданите“, заявяват от ОСА в сигнала си.

В него адвокатите изтъкват, че подобно действие, особено

за хора с нисък социален статус – безработни, пенсионери,

социално слаби лица, лица с увреждания, обективно затруднява нормалната комуникация с частния съдебен изпълнител, а оттам и противоречи на §6 от Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи, защото нарушава правото на адекватен достъп до правосъдие.

Освен това от ОСА използват случая, за да поставят пред министър Йорданова, председателя на КЧСИ Хаджииванов и омбудсмана Ковачева и друг проблем. Адвокатите определят като ограничаване на правото на справедлив процес от ЧСИ и серия от практики на ЧСИ, които изброяват:

„Намалено работно или приемно време на канторите им,

несвоевременното окомплектоване на изпълнителните дела

по законово установения ред, отказите на ЧСИ или несвоевременното предоставяне на страните и на адвокатите на преписките по образуваните изпълнителни дела, налагането от ЧСИ на прекомерни такси за получаване на преписи от изпълнителните дела, които не са съобразени с тарифата и по-специално с определената такса в размер на 10 лв. за изготвяне на копие от изпълнително дело, определена в т.8 от раздел I Обикновени такси на Тарифата за таксите и разноските към ЗЧСИ, отказите на ЧСИ да предоставят на страните и на адвокатите препис от документи и/или препис от самите изпълнителни дела, изискването на ЧСИ да предоставят справки на адвокати единствено след представено пълномощно по конкретното изпълнително дело в разрез с предвиждането на чл.31 от Закона за адвокатурата, както и повсеместно налаганата забрана от ЧСИ на страните и на адвокатите

да заснемат с мобилен телефон или друго техническо средство

актовете и документите, приложени към самите изпълнителни дела, аналогично на предоставената възможност в Правилника за администрацията на съдилищата и действащите правилници във всички съдилища в страната“.

От ОСА напомнят, че за изпълнителните дела се прилагат изискванията на Правилника за администрацията на съдилищата.

Нинова обеща промени

БНБ има регистрирани 17 колекторски фирми, а в момента около 40 фирми – нито лицензирани, нито регистрирани – някакви фирми ходят из страната и тормозят народа. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова по време на блицконтрола в Народното събрание, предаде БГНЕС.
„Това не може да остане така. Трябва да уредим тази материя, ще внеса законодателни предложения. Поемам ангажимент“, категорична беше Нинова.

Тя заяви още: „Спешно се нуждаем от законова уредба за събиране на вземанията от колекторските фирми. България няма законодателна уредба. Голям проблем е, че неизвестни, нелигитимирани хора тероризират хората по села и градове. Този проблем е много голям“.

„Последиците от COVID кризата и социалните проблеми имат обективни причини, но има и субективни фактори. Обективните причини са състоянието на борсите. Но има и случаи, в които има субекти, които ще се опитат да трупат печалби на гърба на българския народ. Нашата роля е да защитим гражданите от такива нелоялни търговски практики. Потребителите ще бъдат защитени, това е нашият абсолютен приоритет“, заяви още Корнелия Нинова.

По думите ѝ още в първите 10 работни дни са били предприети конкретни стъпки, ще има и още такива. „Първото, което предприехме, издадохме заповед, с която спряхме намерението на мобилните оператори да повишат цената на услугата на своите клиенти. Заповедта е приведена в т.нар. предварително изпълнение, тоест тя е в сила. В момента не могат да ви вдигнат цената и с 1 ст. Разбира се, операторите взеха мерки и обжалват нашата заповед в съда. Очакваме резултата от съдебното решение“, каза още Нинова. 

 

- реклама -
error: Съдържанието е защитено