Терзийски: Към момента няма язовири, които да застрашават живота и имуществото на хората

„Създадена е организация за денонощно наблюдение на нивата на реките и язовирите, към момента няма язовири, които чрез контролирано изпускане да застрашават живота и имуществото на хората“. Това увери министърът на вътрешните работи Христо Терзийски във връзка с усложнената метеорологична обстановка в страната.

Пред депутатите в парламента Терзийски подчерта, че в последните дни, вследствие на обилните валежи от сняг и дъжд, нивата на реките и язовирите в страната са се покачили значително, които е наложило и дейности по контролираното им изпускане. Няма язовири, които да преливат неконтролируемо, увери той.

„Благодарение на бързата реакция и съвместните действия на органите на изпълнителната власт и съставните части на единната спасителна система, не се стигна до тежки инциденти, свързани със пострадали и загинали граждани“, отбеляза министърът.

Христо Терзийски припомни, че има нанесени щети върху обществени и жилищни сгради, както и върху земеделски земи, а в някои населени места все още продължава да е в сила обявено бедствено положение. Снеговалежите пък затвориха пътища и проходи.

Над 2700 служители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ са оказвали помощ на граждани през последните дни. Продължават да се отводняват мазета, къщи, дворове и пътища. Органите на реда поддържат и постоянна връзка с хората, стопанисващи водоеми.

Обявени са:
частично бедствено положение в село Равадиново, Община Созопол
частично бедствено положение в град Белово, Пазарджишка област
частични бедствени положения в общините Драгоман, Своге и Костинброд,

Софийска област
частични бедствени положения в общините Симитли, Струмяни и Якоруда,

Благоевградска област
частични бедствени положения в общините Нови Искър, Надежда и Овча купел,

Софийска област
частични бедствени положения в общините Доспат и Мадан, Смолянска област
бедствено положение в Община Трън
частични бедствени положения в общините Перник и Радомир
Частично бедствено положение е обявено за следните населени места:

Враца – кв. „Бистрец“
Село Бели извор и село Горно Пещене
До момента са отработени 268 сигнала, свързани с метеорологичната обстановка

- реклама -