Брюксел и Париж

Терористите от Брюксел и Париж на социални помощи докато планирали атаките

Участниците в масовите терористични нападения от Париж и Брюксел са получавали социални помощи в периода преди да извършат нападенията си, пише „Уолстрийт джърнъл“.

Най-малко петима от предполагаемите извършители на атаките, за които по-късно стана ясно, че са свързани, частично са били финансирани от щедрата белгийска социална система, заключват разследващите. Общо те са получили над 50 000 евро, или 56 000 долара.

Салах Абдеслам
Салах Абдеслам

Салах Абдеслам – мъжът, който се смята за организатор на нападенията от Париж и Брюксел и който успя дълго време да се укрива от правосъдието, е получавал помощи до три седмици преди ноемврийските нападения във френската столица. Общо той е получил 19 000 евро. По това време той е бил съсобственик на бар, което според законодателството би трябвало да го направи негоден за получаване на средствата.

Мнозина от участниците в един от провалените опити за нападение в Белгия също са получавали помощи, според съдия, който миналия месец изпрати в затвора повече от 12 души от тяхната клетка.

Всички от заподозрените и участниците в терористичните нападения, които са получавали помощи от държавата, са граждани на Европейския съюз.

Разкритията за получаване на социални помощи от терористи повдигнаха редица въпроси в Европа. От една страна съвременната социална система е основно средство за борба срещу бедността и интегрирането на мигранти. От друга страна обаче властите се опитват да спрат всякакви потенциални източници на финансиране на терористите.

Ограничаването на финансирането за терористи е основна цел на властите в много държави. Но въпреки че основният фокус е върху блокирането на средства за „Ислямска държава“ основно от продажба на петрол и други макрофинансови източници, властите се опитват да ограничат и местното финансиране за малки клетки и т. нар. „вълци единаци“.

Тази задача обаче е по-трудна, тъй като във втория случай става въпрос за значително по-малки суми. Според властите извършването на атаката в Париж от ноември е струвала по-малко от 3000 евро.

nica kamionМигрантът от Тунис, който извърши атаката с товарен камион в Ница е платил 1600 евро за наем на камиона, съобщиха от прокуратурата.

Терористите теглели студентски заеми и сключвали застраховки

Сред другите източници за набиране на средства за терористичните нападения са и измами със студентски заеми, застрахователни измами и грабежи.

Миналата есен в Белгия разследващите установиха, че седмина заподозрени чуждестранни бойци, които са напуснали държавата и 15 души, завърнали се от Сирия, са получавали помощи за безработни. На петима, за които се предполага, че са в Сирия, са им прекъснати помощите.

 Халид ел Бакрауи
Халид ел Бакрауи

Друг нападател от брюкселската клетка – Халид ел Бакрауи също е получавал помощи след излизането си от затвора. В Белгия хората, напуснали затворите, получават помощи, с които да им се помогне за по-нататъшната им интеграция в обществото. Именно по тази линия Бакрауи е взимал пари от държавата.

През 2014 г. той е получавал и помощи за безработен. Общо нападателят, който се самовзриви в брюкселското метро през март, е получил 25 000 евро.

- реклама -