Бруксел гара експлозия гара тероризъм

Терористът от Брюксел е мъртъв, белгийската столица осъмна под обсада

Мъжът, който се опита да извърши терористичен акт на централната гара в Брюксел късно снощи, е мъртъв.

Това съобщиха от прокуратурата.

Той е бил смъртоносно ранен. Засега няма данни за самоличността му, съобщават властите в Белгия. Според първоначалната информация, заподозреният е описван като мъж с тен, добро телосложение и на около 30 години. По-късно белгийският министър на вътрешните работи Ян Ямбон съобщи, че силите за сигурност на страната са идентифицирали мъжа.

„Самоличността на терориста е вече налична. Успяхме да го идентифицираме“, заяви Ямбон без да предостави допълнителна информация.

Няма други пострадали и ситуацията е под контрол, увериха от белгийската полиция.

Оттам потвърдиха, че разглеждат взрива на гарата като терористичен акт. Мъжът е успял да взриви малко взривно устройство край билетните каси, когато разбрал, че военен патрул го е забелязал и се приближил към него. Патрулът веднага открил огън. Според свидетелите нападателят, който носел и раница, опитал да задейства устройството, щом бил забелязан от патрулиращите военни. Има данни, че той е опитал да стреля по тях.

Снимка: Twitter

В Twitter беше разпространена снимка, за която се вярва, че е запечатала момента на експлозията.

Белгийският премиер Шарл Мишел призова в Тwitter гражданите да следват инструкциите на властите. Той свиква извънредно заседание тази сутрин на Съвета за сигурност на кралството заради инцидента.

Районът около гарата е блокиран. От Министерството на външните работи съветват българските граждани пребидадащи в белгийската столица да избягват района на гарата.

- реклама -