трети заподозрян атентатите Барселона Каталуния

За терора в Барселона – разкази от първо лице – СНИМКИ 18+

Малко преди 5 часа този следобед главната улица в Барселона е претъпкана от туристи. Хората се движат напред-назад спокойно, докато бял бус не преобръща живота им наопаки

Най-оживеният булевард на каталунската столица – „Ла Рамбла“, буквално е опръскан с кръв. Десетки остават на земята, повалени от микробуса. Някои се разминават на косъм. Те и по-леко пострадалите успяват да се скрият в близкия търговски център.

Там е и млад мъж – леко ранен, докато пресичал на светофара. Казва, че няколко човека са били повалени пред очите му. Той самият е с болки в гърба.

47-годишният Алберт Торт живее на „Ла Рамбла“. По професия е медицински работник. Вижда от жилището си трагедията, която се разиграва на улицата, и се втурва да помага. Полицията първоначално не го допуска, но когато разбират, че е медицинско лице, го викат да помага: „Това беше истинско бедствие. Просто катастрофа. Такова нещо не съм виждал никога. Преброих поне шестима мъртви. Опитах се да върна към живот един млад човек, но не успях“, разказва Торт.

Десетки са хората, които помагат на ранените

Исак, който е с мавритански произход, е със свой приятел по време на инцидента. В суматохата двамата се разделят. Исак дълго търси приятеля си след това и го открива ранен на близка улица.

Стотици хора тичат в паника – за да се спасят или да открият свои близки. Млада жена тича с викове: „Не знам къде е брат ми. Не мога да го намеря“ – казва тя.

„Ние бяхме пред вратите на Hard Rock Cafe, когато видяхме катастрофата. Виждахме как хората летят след удара от микробуса“, твърди очевидец. Елън пък е част от голяма туристическа група. Повечето от членовете й се разделили, за да направят разходка по „Ла Рамбла“. Тя не знае дали сред нейните близки и познати има пострадали. Моли се всички те да са добре.

Голяма част от хората успяват да се скрият в барове и ресторанти

Това обаче се оказало не много лесна работа. Повечето заведения са били заключени веднага след инцидента, а собствениците и намиращите се вътре клиенти се страхували да отворят.

- реклама -