боен робот, машина, Русия, изкуствен интелект, Шойгу
Снимката е илюстративна

Терминаторът е факт! Русия произвежда бойни роботи с изкуствен интелект

В Русия започва серийно производство на роботизирани бойни машини с изкуствен интелект, които могат да воюват самостоятелно.

Това съобщи министърът на отбраната Сергей Шойгу.

Вече става въпрос не просто за експериментални образци, които да бъдат показвани във филмите и които не могат да воюват самостоятелно.

Освен това се правят сериозни разработки в областта на така нареченото „оръжие на бъдещето”.

В момента няколко руски завода, свързани с военната промишленост, подготвят роботизирани бойни машини за армията. Концернът „Калашников”, например, разработва автомобил, чиито основни задачи ще бъдат свързани с охрана и разузнавателна дейност.

„Уралвагонзавод” разработва дронове на базата на танка Т-72Б3, като единият е с тежко въоръжение, а другият – снабден с автоматично оръжие.

До юли тази година Фондът за перспективни изследвания (ФПИ) трябва да завърши тестването на пет образци (две колесни платформи и три верижни) от комплекса „Маркер”. С тяхна помощ се разработват ключовите технологии на наземната роботика: техническо зрение, комуникации, навигация, автономно движение и приложение, групово управление.

По-рано Шойгу заяви, че Министерството на отбраната ще продължи да работи по разширяване на линията на роботизирани системи с военно предназначение.

Според него оборудването на въоръжените сили с такива превозни средства е една от приоритетните области.

Освен това в руската армия ще бъде създаден първият блок с 20 бойни робота. Формите и методите за прилагането му ще бъдат разработени на базата на един от изследователските центрове на Министерството на отбраната.

- реклама -