Тереза Мей оставки парламент Брекзит

Тереза Мей заплаши: Може и въобще да няма Брекзит!

„Изправени сме пред възможността Великобритания да напусне ЕС, без да е сключила сделка, или изобщо да не се стигне до Брекзит, ако  не подкрепите споразумението с Брюксел“.

Това заяви британският премиер Тереза Мей пред депутатите от парламента.

„Можем да изберем да се оттеглим без никаква сделка, можем да рискуваме изобщо да нямаме Брекзит, или да изберем да обединим и подкрепим най-добрата сделка, която може да бъде договорена“, каза Мей пред парламента на фона на овациите на някои депутати, когато спомена, че може и да няма Брекзит.

Междувременно продължават да валят оставките на британски министри, несъгласни с плана на Мей за Брекзит.

Младши министърът по Брекзит Сюела Брейвърман стана четвъртият министър на британското правителство, който подаде оставка днес в знак на протест срещу  споразумението за развод с Брюксел.

Брейвърман каза в писмо до Мей, че „отстъпките“, направени пред Брюксел в рамковото споразумение „не зачитат волята на народа“.

Преди това оставки хвърлиха министърът за Брекзит Доминик Рааб, министърът по труда и пенсиите Естър Маквей и младшият министър за Северна Ирландия Шайлеш Вара.

Европейската комисия отказа днес да вземе отношение по поредицата оставки в британското правителство.

Няма да коментираме вътрешнополитически събития, каза говорител на комисията. Преговаряме с премиера Тереза Мей и с нейното правителство. Ще продължим добросъвестната съвместна работа, добави той, цитиран от БТА.

Говорителят отказа да коментира възможността споразумението да бъде отхвърлено. В отговор на въпрос той уточни, че в последните часове председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер не е разговарял с британския премиер.

- реклама -