Тереза Мей в Солсбъри за годишнината от нападението над Скрипал

Британският премиер Тереза Мей посети Солсбъри навръх първата годишнина от отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Бившия руски разузнавач, превърнал се в двоен агент, беше атакуван с нервнопаралитичния агент „Новичок“. Атаката предизвика напрежение между Великобритания и Русия и влоши техните отношения до най-ниското им равнище от периода на Студената война.

Нападението навреди и на бизнеса в Солсбъри, който привлича туристи заради средновековната си катедрала и близкия мегалитен паметник Стоунхендж. Едва миналата седмица британската полиция обяви, че операцията по обеззаразяването на града е приключила.

„Това, което видях днес тук в Солсбъри, е страхотният дух и решителност на хората“, каза Тереза Мей. „Това беше трудна година за тях и особено трудна за непосредствените жертви на дръзката атака, която бе извършена по улиците на Солсбъри, и употребата на химическо оръжие, нервнопаралитичен агент, по нашите улици“, допълни Мей.

От канцеларията на британския премиер междувременно допуснаха гаф по повод годишнината.

В туит, в който изразиха възхищението си от „прелестния, приветлив“ Солсбъри, от „Даунинг стрийт“ 10 публикуваха снимка от също толкова красивия град Бат, който се намира на около 64 километра от Солсбъри. Фотографията бързо беше премахната. От канцеларията на Мей обясниха гафа с „човешка грешка“.

- реклама -