Тереза Мей: Това беше единствената възможна сделка

Британският премиер Треза Мей заяви, че споразумението за Брекзит, подписано от всички европейски лидери на извънредната среща на върха в Брюксел, е „единственото възможно“. На пресконференция след форума тя призова британските депутати и гражданите на Великобритания да подкрепят сделката.

„Ако хората си мислят, че има някаква друга възможност за преговори – грешат. Това е сделката, която бе поставена на масата, това е възможно най-добрата сделка, това е единствената възможна сделка“, категорична бе тя.

Британският премиер бе категорична, че Лондон ще „продължи да поддържа близки отношения с европейските си партньори“.

„Имаше хора, които поставяха под съмнение сключването на споразумението. Категорична съм, че отхвърлям това мрачно настроение на отчаяние. Не съм натъжена, че напускаме ЕС. Но виждам, че има европейски лидери и британски граждани, които изпитват това чувство“, заяви Мей. „Аз обаче съм изпълнена с оптимизъм за следващия етап от бъдещето на Великобритания“, подчерта тя.

Британският премиер заяви, че днешната среща на върха отбелязва не просто кулминацията на преговорите с ЕС, но е и началото на „решаващ национален дебат“. „Британските депутати ще гласуват по сделката преди Коледа“, припомни тя.

Мей бе категорична, че Брекзит ще позволи на Обединеното кралство да създаде „имиграционна система, базирана на това не от къде идват хората, а какви умения и таланти имат“.

По думите й това ще сложи край на огромните годишни плащания, които Лондон прави към ЕС. „Брекзит ще сложи край на юрисдикцията на Европейския съд на територията на Великобритания“.

Британският премиер категорично обяви, че след сделката за Брекзит Лондон ще напусне Съвета по селско стопанство и рибарство на ЕС. „Обединеното кралство отново ще бъде независима морска държава, която ще има суверенен контрол върху водите си“, подчерта тя.

На журналистически въпрос дали все пак има някой във Великобритания и ЕС, който да е доволен от сделката, Мей заяви, че тя е „добра за всички в Обединеното кралство и защитава работните места и живота на хората, живеещи в него“.

„Не трябва да се допуска провеждането на нов референдум“, подчерта Мей и допълни:

„Британските граждани ще очакват парламентът да гласува по сделката. Повечето хора в Обединеното кралство искат сделката да бъде сключена, искат да се фокусираме върху решаването на ежедневните им проблеми“.

На въпрос на испански журналист, касаещ Гибралтар – ябълка на раздора между Мадрид и Лондон, която можеше да се превърне в основна пречка за подписването на споразумението за Брекзит, Мей отговори: „Статутът на Гибралтар няма да се промени. При бъдещите преговори – ще преговаряме за цялото британско семейство, включително Гибралтар“.

Реакциите в Лондон на сделката за Брекзит: от възхвала – до пълно отричане

Реакциите във Великобритания на новината от Брюксел, че страните-членки на ЕС са подкрепили договорената от Тереза Мей сделка, са пълно отражение на разделението в страната  – от възхвала за проявената твърдост от премиера до пълно отричане на споразумението и призиви за излизане от ЕС без сделка или нови общи избори.

Министри от кабинета посочиха, че въпреки различните си възгледи са обединени зад премиера с оглед на много по-неблагоприятните други сценарии.

Не така обаче смятат почти всички останали във Великобритания.

Арлийн Фостър, лидер на северноирландските юниниости, осигуряващи мнозинството на Тереза Мей в парламента заяви, че не може да подкрепи сделката и тя едва ли ще бъде одобрена в Камарата на общините.

За националиста Найджъл Фарадж решението е едно – излизане без сделка.

Много политици от целя политически спектър обаче са за нов референдум или нови общи избори.

- реклама -