Тереза Мей преговори ЕС Брекзит

Тереза Мей ще моли ЕС за повторно отваряне на преговорите за Брекзит

Премиерът на Великобритания Тереза Мей ще настоява пред ЕС за повторно отваряне на преговорите за условията за напускане на страната.

Това предадоха световните агенции.

Очаква се, още днес Мей да говори с лидерите на Евросъюза, потвърди представител на правителството.

ЕС изключи възможността за промени в текста на споразумението, съгласуван с премиера.

Мей обаче е информирала кабинета, че ще се стреми да направи това, като част от плана й, който депутатите обсъждат в серия от гласувания.

Консерваторите, които не я подкрепиха по-рано този месец настояват за правно обвързващи промени в спорната клауза за границата на Ирландия.

„Това означава отваряне отново на договора за Брекзит“, каза говорителят на Мей.

Той допълни, че въпреки малкото време, което остава до 29 март, страната е решена да излезе от ЕС на тази дата, както е предвидено.

Брюксел изключва обаче предоговаряне на споразумението с цел внасяне на промени в него. По този въпрос говорителят на Мей каза, че „посланието на европейските лидери е ясно. Те искат излизане със споразумение и разбират, че това е в интерес на ЕС, както и на Великобритания“.

Мей ще поиска днес от депутатите от своята Консервативна партия да изпратят послание на Брюксел, че ще подкрепят нейната сделка за Брекзит, ако планът за избягване на физическа граница в Ирландия е заменен с нещо друго.

Вчера висш депутат от Консервативната партия, Греъм Брейди, предложи в споразумението за Брекзит предпазната клауза да бъде заменена с „алтернативни мерки“. Не става ясно обаче дали депутатите ще подкрепят днес това предложение.
Днес парламентаристите ще гласуват по редица предложения за промяна на плана на Мей за Брекзит.

Вотът се очаква да започне в 19 ч. по Гринуич.

- реклама -