Тереза Мей

Тереза Мей с ултиматум към ЕС, заплаши да не плати нищо за развода с Европа

Обещанието на Великобритания да плати между 40 и 44 млрд. евро по сметката за развода с ЕС е условие, което ще бъде изпълнено само ако бъде договорено бъдещо споразумение с Евросъюза, каза днес в британския парламент премиерът Тереза Мей, цитирана от световните агенции.

„Ако не се договорим за такова партньорство, то тогава и тази оферта слиза от масата“, каза тя.

Британският премиер обясни и за т. нар. пълно съответствие на регулациите, което Обединеното кралство ще запази с тези на ЕС по въпроси, засягащи Република Ирландия, с цел да се избегне твърда граница между нея и британската провинция Северна Ирландия. Именно това бе последният компромис, който позволи споразумението между Лондон и Брюксел, позволяващо да се премине към втория етап на преговорите – за бъдещите отношения между тях след развода.

Според Мей до тази формулировка ще се прибегне само в краен случай.

„Ние вярваме, че естественото решение на този въпрос ще дойде със споразумението, което ще постигнем чрез преговори с ЕС“, посочи тя. Мей каза, че Брекзит е „значително и уникално предизвикателство“ за Северна Ирландия, която ще напусне ЕС като част от Великобритания, и за Ирландия, която ще остане в ЕС. Тя се зарече „напълно да защити“ статута на Северна Ирландия като част от „единния пазар на Обединеното кралство“, с което потвърди, че тази територия ще излезе от общия пазар и митническия съюз на ЕС.

„Не може да се поставя под съмнение нашето твърдо намерение да избегнем бариери по направление както север-юг (Северна Ирландия – Република Ирландия), така и изток-запад (Великобритания – Северна Ирландия)“, подчерта Мей.

Източник: БТА

- реклама -