Тереза Мей призова гражданите да подкрепят проекта й за Брекзит

Британският премиер Тереза Мей призова нацията да подкрепи проекта й за Брекзит в открито писмо, публикувано от водещите неделни вестници.

Този уикенд Мей се среща с лидери на ЕС в Брюксел, за да подпише проектоспоразумение за Брекзит. Нейни критици обаче смятат, че то не защитава интересите на страната.

В откритото си писмо британският премиер заявява, че ще се бори с всички сили, за да убеди парламента да подкрепи споразумението. Вероятността за това обаче не е особено голяма, предвид съпротивата срещу него в нейната Консервативна партия, отбелязва Ройтерс.

„Това ще бъде споразумение в наш национален интерес, което работи за цялата страна и за всички нейни граждани, независимо дали сте гласували за или против оставането на Великобритания в ЕС“, се казва в писмото. „Искам това да бъде момент на обновление и помирение за цялата страна. Той трябва да отбележи етапа, когато завинаги се отказваме от етикетите „подкрепящ“ и „противник“ на Брекзита и се обединяваме като един народ“, добавя Мей.

Според неделните вестници различни фракции в нейната собствена партия подготвят алтернативни планове за Брекзита.

Целта им е да запазят Великобритания по-близо до ЕС, ако според очакванията планът на Мей не получи подкрепата на депутатите, отбелязва Ройтерс. В. „Сънди таймс“ съобщава, че нейните близки съюзници – финансовият министър Филип Хамънд и министърката на труда и пенсиите Амбър Ръд, са подготвили свой собствен план.

Резервни планове се подготвят и от двете страни на Ламанша, отбелязва в. „Телеграф“. Един от тях е за споразумение, подобно на това с Норвегия, което обаче изключва спирането на свободното движение на работници от блока – един от най-важните въпроси на референдума за Брекзит.

Лидерите на ЕС се срещат днес, за да одобрят споразумението. При пристигането си в Брюксел за преговорите с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, Мей заяви, че въпросите за Гибралтар са били решени по конструктивен и разумен начин и британската територия се обхваща изцяло от споразумението и преходния период.

- реклама -