Тереза Мей, Брекзит процедура

Тереза Мей прескача парламента за процедурата по Брекзит

Британският премиер Тереза Мей ще прескочи парламента и ще стартира процедурата по излизане на Великобритания от ЕС без предварително гласуване от депутатите. Това твърди английският в. „Дейли телеграф”, като се позовава на свои източници.

Изданието отбелязва, че Мей се е консултирала с правителствените юристи. Те са я уверили, че като представител на изпълнителната власт, може да се позове на чл. 50 и да започне формалния процес по излизане на Великобритания от ЕС, без да чака парламентът да се произнася.

„Премиерът напълно си дава сметка за това, което жителите на Великобритания решиха, и сега тя ще продължи процедурата по излизане на страната от ЕС”, пише вестникът, като цитира източник от офиса на министър-председателя.

Досега британското правителство казваше, че се нуждае от време за подготовка и Брекзит няма да се случи в близко бъдеще. Въпреки това ЕС призова Лондон да задейства процедурата възможно най-бързо. Великобритания може да отправи официално уведомление към Брюксел за задействане на чл. 50 в началото на 2017 г.

На драматичен референдум на 23 юни 51,9% от британците решиха страната им да напусне ЕС.

- реклама -