Тереза Мей

Тереза Мей става премиер на Великобритания в сряда

Тереза Мей става премиер на Великобритания в сряда, съобщи министър-председателят в оставка Дейвид Камерън.

Мей остана единствен кандидат за лидерския пост в Консервативната партия и за поста „премиер“, след като нейната съперничка Андреа Лийдсъм се оттегли от надпреварата.

„Ние ще имаме нов премиер в сградата зад мен до сряда вечерта“, заяви Камерън по време на изказване пред „Даунинг стрийт“ 10.

Той също така посочи, че последното му заседание начело на кабинета на министрите ще се проведе в сряда. След него той ще посети Бъкингамския дворец, където ще представи искането си за оставка на кралица Елизабет Втора.

Камерън обяви оттеглянето си на 24 юни, когато стана ясно, че повечето британци са гласували страната да излезе от Европейския съюз. Консервативният премиер, както и Мей, защитаваха оставането в ЕС.

След вота за „Брекзит” Камерън заяви, че ще води страната до избирането на нов лидер на управляващата партия. За поста първоначално имаше петима кандидати, сред които вътрешният министър Мей и енергийният Лийдсъм. След първите два тура от партийната надпревара, които представляваха гласуване на торите в Долната камара на парламента в Лондон, спечелени беапелационно от Мей, тя и другата дама-кандидат се оказаха единствените останали претенденти за поста. Това означаваше, че британските консерватори ще имат втора жена-лидер след Маргарет Тачър, а победителката трябваше да бъде избрана от над 150 000 партийни членове на Острова и обявена на 9 септември.

Лийдсъм обаче предварително прекрати надпреварата днес, след като също обяви оттеглянето си. В събота енергийния министър, която подкрепяше „Брекзит”, предизвика противоречиви реакци със свое изказване пред вестник „Таймс”, че би била по-добър ръководител на правителството, тъй като има три деца, а Мей е бездетна.

Въпреки подкрепата си за оставане в ЕС, бъдещият премиер не беше сред изявените фигури в кампанията преди референдума, а в рамките на кандидатурата си за мястото на Камерън заяви, че британците трябва да приемат излизането.

„Няма да има опити за оставане в ЕС, няма да има опити за влизане през задната врата, няма да има втори рефередум … „Брекзит“ означава „Брекзит”, заяви Мей още преди оттеглянето на Лийдсъм.

Брюксел също настоява процесът по излизане на Острова от ЕС да бъде задействан възможно най-скоро. Отново в рамките на кратката си лидерска кампания, Мей заяви, че процедурата няма да започне преди края на тази година.

Същевременно лейбъристката опозиция, част от която след „брекзит” поиска смяна на собствения й лидер, Джереми Корбин, призовава за свикване на предсрочни парламентарни избори след встъпването в длъжност на Мей.

- реклама -