Тереза Мей споразумение ЕС Великобритания Брекзит

Тереза Мей: Преговорите за Брекзит са в „критичен момент“

Дни преди срещата на върха в Брюксел за подписването на споразумението за Брекзит, британският премиер Тереза Мей заяви пред парламента в Лондон, че преговорите са „в критичен момент“.

„Преговорите се намират в критичен момент“, заяви Мей. Тя допълни, че британският суверенитет върху Гибралтар – оспорван въпрос преди срещата на върха – ще бъде „гарантиран“.

Припомняме, Испания обяви, че няма подпише споразумението ако въпросът за Гибралтар не бъде решен.

Стана известно, че Евросъюзът и Великобритания ще създадат съвместна комисия за реализиране на бъдещите отношения между страните след като Обединеното кралство напусне общността.

Това гласи проектът за Политическа декларация за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания.

„Следва страните да създадат съвместна комисия, която да отговаря за осъществяването на бъдещите отношения и надзор за тяхното функциониране, за съдействие при разрешаване на спорове, както е посочено по-долу, и отправяне на препоръки за тяхното развитие.“

Също така стана известно, че след Брекзит Лондон и Брюксел са готови да налагат санкции, които ще помагат на всеки един от тях.

 

„В ситуациите, при които между страните ще съвпадат външнополитическите интереси за поддръжка на определен санкционен режим, ще има по-тесен обмен на информация“, се отбелязва в проектодокумента. И се подчертава, че този процес ще включва в себе си и „възможност за налагане на санкции, които взаимно ще укрепват (ЕС и Великобритания).”

Принципите на политическата декларация бяха съгласувани по време на двучасова среща в Брюксел на Мей с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. След това работа по текста продължиха екипите на преговарящите. Мей и Юнкер отново ще се срещнат в Брюксел в събота, в навечерието на срещата на върха, на която трябва да бъде одобрено споразумението за Брекзит. След това, за да влезе в сила, сделката трябва да бъде одобрена от Европарламента, а също и от британските законодатели.

Брекзит е планиран за 29 март 2019 г.

- реклама -