Тереза Мей предложение правата граждани ЕС Великобритания Брекзит

Тереза Мей: Предложението ни за правата на гражданите на ЕС във Великобритания е справедливо и сериозно

„Предложението ни за правата на гражданите от ЕС, живеещи във Великобритания след Брекзит, е много справедливо и сериозно“.

Това обяви британският премиер Тереза Мей днес.

Мей добави, че в понеделник правителството й ще представи по-подробни предложения, предаде Ройтерс.
Лидерите от Европейския съюз посрещнаха предложението, което Мей огласи вчера на срещата на върха в Брюксел, със известен скептицизъм и много въпроси.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че не е впечатлен от предложението на британския министър-председател, предаде The Guardian.
Пристигайки на втория ден от срещата на високо равнище на страните членки на ЕС, провеждаща се в Брюксел, той коментира, че предложението на Тереза Мей е „първа, но недостатъчна крачка“.

„Снощи имах възможността да изложа едно много честно и много сериозно предложение за европейските граждани, живеещи в Обединеното кралство“, каза Мей пред журналисти в началото на втория ден от срещата на върха.

„Искам да уверя всички граждани от ЕС, които се намират във Великобритания, които са устроили живота и дома си във Великобритания, че никой от тях няма да си тръгва. Няма да има разделени семейства“, подчерта министър-председателката и отбеляза, че иска същите гаранции за британците, живеещи в ЕС.
Уреждането на детайлите ще става в хода на преговорния процес, допълни тя.

- реклама -