Тереза Мей гражданите Великобритания права

Тереза Мей предлага: Образованите чужденци от ЕС да могат да кандидатстват за уседналост след 5-годишен престой

Британският министър-председател Тереза Мей заяви, че иска да сложи край на тревогите на гражданите от Европейския съюз. Става дума за тяхното бъдеще след Брекзит. Мей обеща да защити правата им.

„Ние искаме да останете“, беше категорична Мей.

Според правителствените предложения, правата на гражданите на ЕС биха били приложими в правната система на Обединеното кралство. Също така ще има ангажименти в споразумението за изтегляне с ЕС, което според британците ще има статут на междуправителствен договор.

Европейският съд няма да има юрисдикция в Обединеното кралство.

Зависимите от семейството, които се присъединяват към квалифициран гражданин на ЕС преди Brexit ще могат да кандидатстват за постоянно пребиваващи след 5 години.

Социалните служби вече няма да изискват доказателства, че гражданите на ЕС, които не са работили, са имали „пълна здравна осигуровка“.

Новите договорености няма да се прилагат за ирландски граждани – те ще продължат да се ползват от същите обезщетения, както досега.

Премиерът обяви, че е определила „честна и сериозна оферта за гражданите на ЕС, пребиваващи в Обединеното кралство“, но също така е необходимо да „се грижи“ за гражданите на Обединеното кралство в ЕС.

Мей обаче беше освиркана от своите опоненти в Камарата на общините.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин отбеляза, че планът на премиера да помогне на 3,2 млн. европейци, живеещи във Великобритания, е „прекалено ограничен и е прекалено късно“ за него. Освен това Корбин призова за нов подход към Брекзит.

- реклама -