Тереза Мей

Тереза Мей помоли депутатите да подкрепят сделката ѝ за Брекзит

Британският премиер Тереза Мей отправи молба към депутатите да подкрепят споразумението ѝ за излизане от ЕС. Тя предупреди, че „ако тази сделка не бъде приета, тогава Брекзит ще бъде изгубен“.

В началото на дебатите в Камарата на общините, преди ключовото гласуване тази вечер, тя каза, че е получила от ЕС „подобрения“ на сделката, която депутатите отхвърлиха през януари.

Въпреки това много поддръжници на Брекзит все още смятат, че споразумението държи Великобритания твърде обвързана с ЕС и казват, че планират да гласуват против сделката.

Главният юридически съветник на британското правителство Джефри Кокс заяви пред парламента, че народните представители трябва да вземат политическо решение дали са склонни да приемат гаранциите на сделката за Брекзит.

По-рано Кокс каза, че претърпелият изменение документ не е дал на Великобритания юридически средства за едностранно излизане от предпазната мярка за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия. Той обаче смята, че документът значително намалява риска от това Великобритания да бъде хваната в капана на този механизъм.

Северноирландската Демократична Юнионистка партия съобщи, че няма да подкрепи сделката за Брекзит на Тереза Мей.

Източник: БТА

- реклама -