Правителството на Тереза Мей преодоля вота на недоверие с крехко мнозинство от 19 гласа (ВИДЕО)

Правителството на Тереза Мей преодоля вота на недоверие с крехко мнозинство от 19 гласа.

За гласуваха 325, а против 306.

Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин внесе вота за недоверие в парламента, след като сделката, която Мей договори с ЕС за излизането на Великобритания от съюза претърпя исторически провал.

Победата ѝ е горчива – 306 депутати от общо 650 гласуваха против нея, демонстрирайки за пореден път дълбокото разделение в Уестминстър. 325 души я подкрепиха – цялата ѝ партия и съюзниците от северноирландската юнионистка партия.

За Мей обаче изглежда все по-трудно да прокара сделката за Брекзит през парламента и страната върви към напускане на ЕС без сделка.

След вота Мей покани лидерите на партиите да обсъждат бъдещето на Брекзит

В първите си думи след вота, Мей каза, че иска да започне консултации с опозицията още тази нощ.

Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин обаче заяви, че първо иска да получи уверения, че няма да се стигне до Брекзит без сделка. Либералдемократите поискаха същото.

Водачът на шотландските националисти Иън Блекфорд каза, че ще преговаря, само ако Мей приеме като възможности отлагането на Брекзит и провеждането на втори референдум. Идеята за ново допитване набира скорост в последните седмици, но премиерът е категорична, че народът вече е гласувал и е безпредметно да се води нова кампания.

- реклама -