Тереза Мей, точкова система миграция великобритания

Тереза Мей отхвърли точковата система като възможност за контрол на миграцията във Великобритания

Британският министър-председател Тереза Мей отхвърли възможността за въвеждане на точкова система за контрол на миграцията от Евросъюза. Това беше едно от ключовите обещания в кампанията на привържениците на напускането на Съюза по време на рефернума за Брекзит.

В Китай, където участва в срещата на Г20 – Мей призна, че британците са гласували именно за повече контрол върху хората, които се местят във Великобритания.

Но на въпрос дали точковата система би работила ефективно във Великобритания, Мей заяви, че „това не е възможност“.

Между чука и наковалнята

Тереза Мей е в позиция, която не й позволява да не се съобрази с мнението на болшинството от британците, които гласуваха ЗА излизането на страната от ЕС. В същото време тя беше на челна позиция в противниковия отбор. Сега като премиер, Мей заяви, че решението на хората, който избраха Брекзит трябва да се уважава. Но:

Обуздаването на свободното движение на хора от ЕС към Великобритания ще бъде червената линия в преговорите със съюза„, заяви Мей.

Упражняването на по-голям контрол не означава непременно въвеждането на австралийския стил точкова система за вземане на решение за броя на квалифицираните и неквалифицираните работници, които могат да влязат в Обединеното кралство всяка година от ЕС и извън него – с цифри, които се определят от депутати.

„Един от въпросите е дали изобщо точковата система работи. Много хора говорят за нея, като единствен отговор на имиграцията. Няма сребърен куршум, който е отговор по отношение на справянето с имиграцията. Трябва да погледнем от другата страна на дъската. Трябва да разгледаме целия спектър от въпроси, а не само как постигнем контрол, които имате за хора, които идват, но също така да се вземе под внимание, изкореняването на злоупотребите в системата когато са откриват незаконно пребиваващи„, обяви британският премиер.

Тя обяви също, че гражданите на ЕС ще продължат да се ползват с привилегии, за да живеят и работят във Великобритания след Брекзит.

 

- реклама -