Тереза Мей официално е премиер на Великобритания

Лидерът на Консервативната партия Тереза Мей официално беше назначена на поста министър-председател на Великобритания. Тя е издигната на длъжността чрез кралски указ след среща с кралица Елизабет Втора в Бъкингамския дворец.

Монархът е поканил Мей да формира ново правителство по време на кратка среща между двете дами по-малко от час, след като досегашният британски премиер Дейвид Камерън официално подаде оставката си.

Мей ще е 13-ят поред глава на правителство в рамките на управлението на Елизабет Втора.

По време на първата си реч като министър-председател на Великобритания Тереза Мей заяви, че работейки заедно и използвайки талантите на всички, може да се изгради „по-добра“ Великобритания.

 Как Тереза Мей стигна до Даунинг стрийт 10?

Някои проевропейски издания я определят като „лош, но не най-лошият“ възможен избор за лидер на консерваторите и премиер. Вестник „Ню Йорк таймс“ я нарича „Стоманената лейди“ с явен намек за „Желязната лейди“ Маргарет Тачър – първата жена премиер на страната.

Тя обаче е изправена пред постоянни критики заради неспособността на правителството да изпълни обещанието си окончателно да сведе миграцията до под 100 000 на година.

Избрана за пръв път през 1997 г. като депутат от Мейдънхед, Мей се присъедини към кабинета в сянка през 1999 г. като министър на образованието, а през 2002 г. тя стана първата жена председател на партията.

mei3Тя подразни съпартийците си по време на тазгодишната конференция на консерваторите, когато заяви, че обществото гледа на партийните членове като на членове на „противна партия“. Някои от торите никога не ѝ простиха за това.

Мей стана най-високопоставеният политик от женски пол във Великобритания, след като беше назначена за министър на вътрешните работи през 2010 г.

През 2014 г. тя смая годишната конференция на полицейската федерация като заяви, че проблемите с корупцията не се изчерпват с „няколко гнили ябълки“ и заплаши да сложи край на автоматичното право на федерацията, да записва служители както своите членове.

Преди да влезе в политиката Мей е работила за Банката на Англия.

Тереза Мей и съпругът й Филип
Тереза Мей и съпругът й Филип

Тя е единствено дете в семейството на викарий от Църквата на Англия. Мей се запознава с бъдещия си съпруг Филип, за който се омъжва през 1980 г., в университета, където учи география. Двойката няма деца.

Любопитни факти за Тереза Мей

  • Известна със своя екстравагантен вкус за обувки.
  • Още праща поздравителни писма и картички за Коледа и рождени дни по пощата.
- реклама -