торите

Тереза Мей обявява датата, на която напуска премиерския пост

Очаква се Тереза Мей да обяви датата, на която ще се оттегли като премиер на Великобритания. Това съобщи член на кабинета й, цитиран от Би Би Си. Според източници от „Даунинг стрийт“ 10 тя ще даде ясен срок за избирането на неин наследник, като се очаква датата 10 юни да бъде официалното начало на надпреварата за поста.

Тереза Мей е под засилен натиск да се оттегли, включително от членове на собствената й Консервативна партия, след провала на сделката й за Брекзит.

Британското правителство отлага критичния вот за Брекзит, който беше предвиден да започне на 3 юни, заради протеста на твърдите привърженици на излизането от ЕС заради отстъпките, които Тереза Мей е направила.

„Ние ще известим парламента за промените и публикуването на споразумението за оттегляне от ЕС, след като се върнем от Педесятница”, заяви говорителят на правителството Марк Спенсър.

Правителството планира да направи обществено достояние сделката в първата седмица на юни. „Надяваме се да имаме второ четене на 7 юни”, уточни Спенсър.

„Към момента не сме постигнали споразумение по обичайните канали. Разбира се ще уведомим парламента, когато се върнем от празника”, добави той.

- реклама -