Тереза Мей

Тереза Мей обявява състава на новото правителство

Британският премиер Тереза Мей се зае с излъчването на министри за новия си кабинет.

Част от екипа й остава на същите позиции. Така министърът на външната търговия Лиъм Фокс и на министърът на образованието Джъстин Грининг остават на постовете си, съобщи „Даунинг стрийт“.

Грег Кларк също остава отговорник по въпросите на икономиката и енергетиката. Саджид Джавид е преназначен министър по регионална политика и местното самоуправление.

Джеръми Хънт остава министър на здравеопазването. Алън Кеърнс ще продължи да отговаря за въпросите на Уелс.

Новият-стар министър на транспорта ще бъде Крис Грейлинг.

Дейвид Гок е назначен за глава на Министерството на труда, който заменя Деймиън Грийн, назначен по-рано за началник на кабинета.

Дейвид Лидингтън ще бъде министър на правосъдието. В тази позиция той заменя Елизабет Трас.

В същото време Мей увери канцлера на Германия Ангела Меркел, че правата на гражданите на ЕС, пребиваващи в Обединеното кралство, както и на британците в ЕС, ще бъдат обсъдени на по-ранен етап на преговорите за „Брекзит“.

„Премиерът потвърди намерението си да започне преговори за „Брекзит“ през следващите няколко седмици. Ние ще се опитаме да постигнем на по-ранен етап взаимно споразумение права на гражданите на ЕС и британците, живеещи в чужбина“. Това съобщиха от офиса на министър-председателя след телефонен разговор с германския лидер.

Консервативната партия спечели парламентарните избори, но тя вече не е управляващото мнозинство в Уестминстър. Торите да получиха 318 места в 650-местната Камара на общините и така загубиха правото на самостоятелно формирано правителството, за кое им трябваше парламентарно мнозинство от 326 места.

- реклама -