Тереза Мей Брекзит

Тереза Мей обяви пред парламента, че гласуването по сделката за Брекзит се отлага

Британският премиер Тереза Мей обяви пред парламента, че гласуването по споразумението за Брекзит се отлага.

Вотът беше насрочен за вторник, но Мей  заяви, че е изслушала опасенията на критиците.

„Ясно е, че макар да има широка подкрепа за много от ключовите аспекти от споразумението… По един проблем – т.нар. предпазна мрежа за Северна Ирландия, остава дълбока загриженост. В резултат на това, ако утре се проведе гласуване, споразумението ще бъде отхвърлено със значително мнозинство“, подчерта Тереза Мей.

Речта ѝ беше прекъсвана неколкократно от смях и възгласи от страна на депутатите.

Поради изключителната важност на решението, което трябва да бъде взето, Тереза Мей предпочита да отложи гласуването и да се опита получи допълнителни гаранции в Брюксел за „предпазния механизъм“, което би помогнало сделката да бъде одобрена по-късно.

Сигналите от ЕС обаче не са обнадеждаващи, тъй като оттам заявиха, че сделката не подлежи на предоговаряне. Все пак е най-добре да се изчака с какво ще се завърне Тереза Мей от Брюксел преди да се правят прогнози и заключения.

Недоволството срещу Мей обаче назрява, като лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин каза, че тя е загубила контрола в нейната партия и доверието на парламента.

„Това е лоша сделка за Великобритания, лоша сделка за нашата икономика и лоша сделка за нашата демокрация“, заяви Корбин. Той допълни, че ако премиера не може да договори приемлива сделка то „тя трябва да направи път“.

Възможно е лейбъристите да внесат процедура за вот на недоверие в премиера още утре.

- реклама -