Тереза Мей

Тереза Мей обяви държавна стратегия за борба със самотата

Британският премиер Тереза Мей за първи път в историята на страната си обяви стратегията на правителството за борба със самотата.

„Днес самотата е реалност за твърде голям брой хора в нашето общество. Тя може да засегне всеки, независимо от възраст и ниво на интелектуално развитие“, заяви Мей. „Дадената стратегия е само начало на дълги и отиващи далече социални промени в нашата страна. Тя се разглежда като необходим първи етап в националната политика за изкореняване на самотата.“

Според документа новата практика, известна като „социално предписание“, ще позволи на лекари да насочват пациентите, страдащи от самота към социални работници, които да им оказват индивидуална подкрепа. Според авторите на стратегията това ще помогне на самотните хора да подобрят психологическото си състояние и благополучие. Премиерът потвърди, че тази стратегия ще стане възможна на практика през 2023 г.

За тази цел здравеопазването ще получи финансиране с цел привличане на самотни пациенти към различни видове дейности, включително майсторски класове по култура и занимания в различни художествени групи. Предполага се, че това ще повиши качеството и нивото на живот на самотните хора.

Освен това британското правителство ще отдели допълнителни 1,8 млн. паунда за увеличаване броя на достъпните обществени места, включително нови кафенета, ресторанти и места за контакти.

Според Мей това е първият в историята документ, който съдържа „задължение на работодателя“ да се бори със самотата на работното място.
- реклама -