Тереза Мей обясни на какво е готова, за да се справи с екстремизма

Британският премиер Тереза Мей заяви, че е готова да отслаби защитата на човешките права, за да направи по-ефективна борбата срещу екстремизма, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Тя говори на предизборен митинг в град Слоу. Мей изтъкна, че властите на Обединеното кралство трябва да са в състояние да направят повече, за да се борят с терористичната заплаха. Включително тпябва да ограничават движението на лица, заподозрени в екстремизъм, когато полицията има достатъчно доказателства, че те представляват заплаха, но не достатъчно – за да ги преследва. „Ако нашето законодателство в областта на човешките права ни спира да правим това, ние ще променим законите, за да можем да го правим“. Това заяви премиерът пред присъстващите.

Тереза Мей призова също за по-строги присъди за осъдените за терористична дейност. Както и за облекчаване на процеса на депортиране на чуждестранни граждани, заподозрени в екстремизъм.

Британската полиция вчера съобщи, че е открила важна улика в автомобил. Колата е свързана със самоубийствения атентат в Манчестър на 22 май. Полицията разпространи снимка на бял автомобил Нисан Микра. Както и на червено-черна спортна чанта, открита при обиска на колата. Според разследването нападателят Салман Абеди неколкократно е ходил до автомобила в дните преди атентата. Най-вероятно от него е взел съставките за сглобяването на взривното устройство. С него уби 22 души в края на концерт на американската попзвезда Ариана Гранде.

- реклама -