Тереза Мей премиер вот на доверие избори консерватори

Тереза Мей няма да бъде лидер на консерваторите за следващите избори през 2022 година

Британският премиер Тереза Мей е съобщила на депутатите от нейната Консервативна партия, че няма да ги води на следващите парламентарни избори.

Това предаде Ройтерс, като се позова на един от тях.

Мей се срещна с консерваторите в Камарата на общините, преди те да й гласуват вот на доверие тази вечер.

Мей е признала, че има съпротива срещу това тя да води управляващата партия на следващите избори. В същото време тя предупредила, че сега е много лош момент за смяна на лидера, и подчертала, че Брекзит трябва да бъде осъществен и то навреме, каза един от присъствалите депутати, Алек Шелбрук.

Той цитира изявление на Мей, че тя няма да свиква предсрочни парламентарни избори до редовните през 2022 г., но няма да води консерваторите на тези избори.

Предвидено беше депутатите от управляващата партия в долната камара на парламента да гласуват вот на доверие на премиера в 20 ч. българско време. Очаква се гласуването да продължи около два часа, като резултатът ще стане ясен около 23 ч. българско време.

Прогнозите са, че Тереза Мей ще получи вот на доверие.

Най-малко 185 британски консервативни депутати публично изразиха подкрепа за ръководителя на управляващата партия, съобщи Ройтерс.

Този брой е с 27 повече от минималния брой гласове, които са нужни на Мей, за да остане на власт.

За да спаси позицията си, Мей трябва да получи подкрепата на обикновено мнозинство от 315-те консервативни депутати, т.е. да получи най-малко 158 гласа.

В противен случай ще започне процедурата за избор на нов партиен лидер и съответно на правителство. В този случай, според експерти, името на новия ръководител на партията и министър-председател може да бъде известно до първите дни на януари.

Причината за стартирането на процедурата по гласуване по въпроса за доверието бе неудовлетворението на десетки консерватори в хода на преговорите на правителството на Мей по въпроса за оттеглянето на страната от ЕС. Те обвиниха премиера, че версията на споразумението с Брюксел, която тя предложи, е твърде мека и противоречи на волята на мнозинството британци, изразена в референдума от 2016 г.

- реклама -