Тереза Мей пед Британския парламент- 07.07.2016
Тереза Мей пед Британския парламент- 07.07.2016

Тереза Мей – новата желязна лейди

Тереза Мей още тази седмица ще застане начело на Консервативната партия и правителството на Великобритания.

Твърд прагматист, в рамките на много кратката кампания за постовете на Дейвид Камерън, тя се описа като човека, който може да изведе Великобритания от ЕС по възможно най-благоприятния за страната начин.

Мей ще бъде втората жена-лидер на Великобритания след друг консерватор – „Желязната лейди” Маргарет Тачър.

В рамките на кампанията преди референдума на 23 юни тя официално, но не много ентусиазирано, подкрепяше оставането на страната в Евросъюза.

Мей не беше особено видима по време на самата кампания. След изненадващата победа на „Брекзит”, веднага излезе напред, за да запълни вакуума, предизвикан от оттеглянето на Дейвид Камерън.

Сега новият британски премиер настоява, че „Брекзит“ означава „Брекзит”

Мей  декларира, че като лидер няма да започне формалния процес по излизане на страната от ЕС преди края на годината, което да позволи изготвяне на добра преговорна стратегия.

По темата „Брекзит” Мей показа известна смелост. Тя заяви, че имигрантите от ЕС във Великобритания може би няма да могат да останат, докато всичките й опоненти обещаваха обратното.

Една от основните критики към работата й като вътрешен министър беше заради провала на правителството в изпълняването на обещанието, че влизащите на Острова ще бъдат намалени до под 100 000 души на година.

Вече като кандидат-премиер Мей отчете и вероятността имиграцията да нарасне във времето до договаряне на излизането на страната от ЕС.

Но потвърди обещанието на Камерън за спад под 100 000 души годишно.

Неин постоянен призив като министър беше Великобритания да излезе от Европейската конвенция за правата на човека. Но Мей обеща като евентуален премиер да изостави искането заради липсата на парламентарна подкрепа.

Въпреки че помете съперниците си в лидерската надпревара сред консерваторите, тя е изправена пред огромното изпитание да обедини разделената от референдума страна.

В изпуснат коментар 59-годишната Мей беше наречена от ветерана консерватор Кенет Кларк „дяволски трудна жена” (bloody difficult woman).

Самата тя обаче е на мнение, че именно това качество е нужно за предстоящите битки.

„Следващият, който ще разбере това, ще е Жан-Клод Юнкер”. Това е заявила Мей пред депутатите, визирайки „Брекзит” преговорите с председателя на Европейската комисия.

Новата „Желязна лейди” от „гадната партия”

Тереза Брейзър се ражда в южното крайбрежно градче Ийстборн през 1956 година. Баща й Хюбърт е англикански свещеник, което провокира сравнения между Мей и Ангела Меркел.

Образованието си получава в няколко слабо известни държавни и частни училища, като с това контрастира на елитната школовка на Дейвид Камерън и много хора от неговия кръг „Нотинг Хил”.

Както Камерън и тя завършва „Оксфорд”, където не изпъква особено. Там обаче среща съпруга си – банкера Филип. Според някои информации, двамата са запознати от Беназир Бхуто – бъдещата жена-премиер на Пакистан, която беше убита през 2007 година.

Филип и Тереза Мей са женени от 1980 година, но нямат деца. Съперничката на Мей в надпреварата за поста начело на правителството и консерваторите Андреа Лийдсъм по-рано днес се оттегли от надпреварата, два дни след като заяви, че ще се справи по-добре като премиер, защото има деца.

Мей работи във финансовия сектор, включително в „Банк ъф Ингланд” преди през 1997 г. да бъде избрана за народен представител на град Мейдънхед, в околностите на Лондон.

Като председател на консерваторите тя разтърси партията с изказване от 2002 г., в което заяви, че обикновените хора гледат на торите като на „гадната партия”. Според Мей тогава задачата пред нея и колегите й е именно да променят този имидж, което се случи под ръководството на Камерън. Според Би Би Си, много хора в самата партия все още не са й простили дързостта.

„Патриотичен дълг на нашата партия е да обедини и управлява, взимайки предвид интересите на цялата страна. Нужен ни е смела и нова, позитивна визия за бъдещето на страната. Тя трябва да работи не за малцина привилегировани, а за всички”. Това е мнението на новия премиер, което донякъде се различава от принципната консервативна реторика.

- реклама -