Тереза Мей

Тереза Мей може да се оттегли от преговорите за Брекзит

Обкръжението на британския премиер Тереза Мей е предупредило бизнес кръговете за възможността от отказ от преговорите за Брекзит тази година, поради разногласията около „сметката за излизането от ЕС“.

Според британски медии, които се позовават на високопоставен служител в правителството, подобен ход би трябвало да увери „вътрешния пазар“, че Мей няма намерение да плаща компенсация за оттеглянето на страната от ЕС в размер на над 100 милиарда евро, за което настояват някои европейски политици.

На среща на представителя на правителството с британски бизнесмени веднага след изборите миналия месец, той посочил, че въпреки липсата на окончателно решение за оттегляне от преговорите по Брекзит, такъв вариант е възможен. Целта на срещата била да се ограничи негативната реакция на пазарите, в случай че преговорите за размера на плащанията към ЕС бъдат тежки.

През май британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис обяви, че Лондон може да се оттегли от преговорите с ЕС за излизане на страната от Евросъюза, ако Брюксел продължи с изискването за изплащане на 100 милиарда евро.

- реклама -