Тереза Мей пълномощия широки правомощия избори Великобритания

Тереза Мей иска толкова широк мандат, колкото и на Еманюел Макрон

Премиерът на Великобритания и лидер на Консревативната партия  еза Мей иска да има на предстоящите преговори по Брекзит толкова действен мандат, колкото и на новоизбрания президент на Франция Еманюел Макрон.
Тя обяви това на среща със симпатизанти в лондонския избирателен окръг Западен Хароу, в рамките на агитационната кампания за предстоящите на 8 юни избори.

„Вчера Франция избра нов президент. Избраха го, давайки му мандат с широки пълномощия, което прави неговата позиция силна. Ние сме длъжни да гарантираме, толкова действен мандат за водене на преговори. И всеки глас за мен и моят екип, ще засили позицията ми на тези преговори“, заяви Мей.

По думите й, силните позиции на всяка от страните и тази на британското правителство, което бъде сформирано след изборите, ще бъдат в полза както на Великобритания, така и на Франция.

По-рано днес, съветникът на Макрон по икономическите въпроси – Жат Пизани-Фери заяви за BBC, че новият президент ще се придържа към твърдата линия на преговорите за условията по излизането на Обединеното кралство от ЕС, но не планира да наказва страната за решението й да напусне съюза.

Тереза Мей заяви още, че нейната Консервативна партия ще спази обещанието си да ограничи нетната имиграция в Обединеното кралство до „десетки хиляди“ годишно, ако спечели парламентарните избори, предаде Ройтерс.

„Важно е да продължим и ще продължим да казваме, че действително искаме да намалим чистата имиграция до устойчиви равнища. Смятаме, че тя може да бъде сведена до десетки хиляди“, каза Мей пред свои поддръжници в Лондон.

Макар това да е ангажимент на консерваторите от идването им на власт през 2010 г., досега поставената цел не беше постигната. Официалните данни показват, че нетният брой на имигрантите, пристигнали във Великобритания през 12-те месеца до септември миналата година, е 273 000 души – с 49 000 по-малко, отколкото през предходната година и най-малката регистрирана цифра от годината до юни 2014 г. насам.

„Разбира се, щом напуснем Европейския съюз, ще имаме възможност да гарантираме контрола по границите си, тъй като ще можем да установим наши правила за хората, идващи от ЕС“, каза Мей. „Излизането от ЕС означава, че няма да имаме право на свободно движение като в миналото“, добави тя.

- реклама -