Тереза Мей спечели първия тур на изборите за лидер на британските консерватори

Британският вътрешен министър Тереза Мей спечели първия тур от избора за нов лидер на Консервативната партия в страната.

При гласуването на първи тур сред парламентарните представители на торите 165 от тях подкрепиха 59-годишната Мей.

Втори по популярност сред петимата кандидати е министърът на енергетиката Андреа Лийдсъм, зад която застанаха 66 депутати.

Андреа Лийдсъм- министър на енергетиката
Андреа Лийдсъм- министър на енергетиката

Правосъдният министър Майкъл Гоув – единственият отявлен привърженик на Брекзит, е трети с 48 гласа.

След вота министърът по въпросите на пенсионните дела Стивън Краб декларира, че се оттегля, въпреки че можеше да продължи в напреварата, защото беше четвърти със 34 гласа.

В първия тур отпадна и министъра на отбраната Лиъм Фокс, тъй като е събрал най-малка подкрепа – 16 гласа.

Лиъм Фокс

Депутатите на партията ще гласуват отново в четвъртък.

След като останата двама кандидати, те ще се явят пред членовете на Консервативната партия за общо гласуване. Резултатът кой ще е новият примиер на Великобритания ще е ясен на 9 септември.

Досегашният ръководител на торите и премиер на страната Дейвид Камерън подаде оставка след референдума на 23 юни, в който мнозинството британци решиха страната им да напусне ЕС.

Тереза Мей
Тереза Мей

„Аз съм доволна от резултата и много благодаря на своите колеги за подкрепата. На нас ни предстои много работа – да обединим партията и страната, за договорим най-добрите условия за излизане от ЕС, и да направим Великобритания държава за всички“, се казва в изявлението на Тереза Мей след гласуването.

„Аз съм единствения кандидат,способен да изпълни тези три задачи на поста премиер, а днес стана ясно, че само аз мога да спечеля поддръжката на цялата Консервативна партия“, подчертава Мей.

Мей, наричана от някои „новата Желязна лейди”, също като Камерън подкрепяше оставане на Великобритания в Евросъюза.

Камерън ще се оттегли от управлението през октомври, а премиерският пост ще заеме наследника му начело на Консервативната партия.

Пред новият ръководител на торите и изпълнителната власт ще стои трудната задача да управлява Великобритания в сложната обстановка след решението за напускане на ЕС, както и да договори с Брюксел възможно най-добрите условия за излизане от съюза.

Мей е фаворит и на букмейкърите. Възприема се като лидер със „стабилна ръка”. Тя изключи всякаква перспектива за връщане назад и заяви, че британският вот за напусне на Европейския съюз не трябва да се дискутира. Това отвори лидерската ѝ оферта, като изказването ѝ в четвъртък, че „Brexit означава Brexit” се превърна в знаково.

Cabinet meeting follwoing UK EU ReferendumМей е жена със строги правила. Тя е от религиозно семейство – баща й е бил свещеник. Тя получава образование в католическо училище, а след това е работила в банковия сектор. През 1997 г. става член на парламента и винаги е отстоявала своя позиция. Често са й поверявали въпроси, свързани с равноправието на жените, положението на хората с увреждания и училищното образование.

Строгите мерки за борба с престъпността тясъчетава с опити да промени полицейските подходи срещу демонстрантите. „Полицейските мерки във Великобритания – това не са водни оръдия, а опити да се установи диалог с обществото“ – казва тя през 2011 г. по време на студентски протести.

Сравняват Мей с премиера на консерваторите Маргарет Тачър. А ако Тереза Мей поеме премиерския пост във Великобритания ще бъде и втората жена министър-председател на островната държава.

- реклама -