Гренфел тауър пожар Мей материали възпламеними горящи проверка

Тереза Мей: Фасадните плоскости на „Гренфел тауър“ са били възпламеними

Проверката на външното покритие на високи жилищни сгради във Великобритания след опустошителния пожар в Западен Лондон, при който загинаха 79 души, показа, че част от използваните фасадни плоскости са възпламеними.

Това съобщи днес британският премиер Тереза Мей, цитирана от световните агенции.

Според канцеларията на министър-председателката около 600 многоетажни сгради в страната има облицовка, подобна на тази на Гренфел тауър в Лондон.

След бедствието в 24-етажния жилищен блок в британската столица миналата седмица, повдигнало въпроса за качеството на външната облицовка на сградата, правителството разпореди да се извършат инспекции на всички блокове с жилища за социално слаби и управлявани от публичните власти.

Тереза мей материали възпламеними горящи Гренфел тауър

„Малко преди идването ми в Камарата на общините ме информираха, че според част от тестовете облицовките са горими“, каза Мей.
„Компетентните органи и пожарникарите са уведомени и в момента вземат всички възможни мерки за гарантиране на безопасността на тези сгради и за надлежното осведомяване на обитателите, посочи тя.

 

„Знам, че много от живеещите във високи блокове са разтревожени след случилото се в Гренфел. Всички управители на подобни сгради получиха указания да извършат допълнителни тестове за пожарна безопасност и да се уверят, че процедурите са спазени. Алармирахме също частните собственици и сме им предоставили нашите тестове безплатно“, допълни Мей.

Тя съобщи, че резултатите от проверката дали в Гренфел тауър са били спазени разпоредбите за безопасност ще бъдат огласени до 48 часа.

Източник: БТА

- реклама -