Тереза Мей

Тереза Мей: ЕС не е като СССР

Британският премиер Тереза Мей се разграничи от своя външен министър Джереми Хънт, който оприличи Европейския съюз на Съветския съюз в реч на годишната конференция на Консервативната партия, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Хънт каза в неделя, че ЕС е бил създаден да защитава свободите, но съветската история учи, че ако един съюз бъде превърнат в затвор, то желанието да се избяга от него ще нарасне.

Когато бе запитана по радио BBC какво мисли за коментара на външния си министър, Мей отговори:

„Докато седя на тази маса в ЕС, виждам страни, които са били част от Съветския съюз, а сега са демократични страни. Мога да ви кажа, че двете организации не са еднакви.“

Мей заяви, че планира да остане „в дългосрочен план“ на поста и като лидер на управляващата Консервативна партия. „Не съм само за сделката за Брекзита“, посочи тя в кулоарите на годишната конференция на консерваторите в Бирмингам.

Мей каза още, че подготвя ново предложение към ЕС с цел излизане от задънената улица в преговорите за Брекзита. Причината е, че „планът, предложен от Европейския съюз, не е приемлив за нас“, обясни британският премиер.

Мей уточни, че новото британско предложение ще касае по-конкретно въпроса за ирландската граница.

„Защото планът, който ЕС предлага, на практика оставя (британската провинция) Северна Ирландия в митническия съюз и прави така, че всъщност да има митническа граница в Ирландско море“, аргументира се тя.

- реклама -