Тереза Мей е категорична: Великобритания ще напусне ЕС на 29 март 2019 г.

Британският премиер Тереза Мей заяви пред парламента на страната, че проектът на британското правителство за сделка с Европейския съюз по Брекзит отговаря на волята на британците, изразена на референдума през 2016 г., предаде Ройтерс.

Мей посочи, че нейното правителство никога няма да проведе втори референдум за Брекзит.

„Няма да провеждаме втори референдум и ще се съобразим с решението на британския народ. Ще реализираме Брекзит и Великобритания ще напусне Европейския съюз на 29 март 2019 г.“, категорична бе Тереза Мей.

Мей обеща също така веднага да уведоми британския парламент при евентуално постигане на сделка с ЕС за Брекзит.

„Правителството ще реши какви стъпки да предприеме в интерес на Великобритания. Уверена съм, че това (постигането на сделка за Брекзит) ще ни доближи по-близо до изпълняването на волята на британския народ, изразена на референдума. Ще дойда отново в парламента, за да го известя за резултата (от преговорите с ЕС)“, каза Мей.

Председателят на долната камара на парламента Джон Бъркоу заяви, че му е било казано да очаква изявление на правителството за Брекзит утре.

„Беше ми казано, че ще има изявление по въпроса (за Брекзит) най-вероятно утре“, посочи Бъркоу.

В случай, че британското правителство одобри проекта за сделка за Брекзит, вероятната дата за среща на европейските лидери за Брекзит ще е 25 ноември, заяви ирландският премиер Лео Варадкар в парламента на Ирландия.

- реклама -